Yetkin: "Bugün Darbe Ürünü Dedikleri Anayasa, Erdoğan Ve Bahçeli'nin Ürünü"

Gazeteci Murat Yetkin, Erdoğan'ın "darbe anayasası" eleştirisine dikkat çekerek, 2017'deki anayasa değişikliğinin Erdoğan ve Bahçeli'nin eseri olduğunu vurguladı. Yetkin, Erdoğan'ın o dönemde "sivil siyaset eliyle yönetim sistemimizi değiştiriyoruz" sözlerini hatırlatarak, değişen söyleme dikkat çekti.

Yayınlanma:
Yetkin: "Bugün Darbe Ürünü Dedikleri Anayasa, Erdoğan Ve Bahçeli'nin Ürünü"

Gazeteci ve yazar Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın mevcut anayasa hakkındaki söylemlerini değerlendirdi. Erdoğan'ın bu anayasayı "darbe anayasası" olarak nitelendirmesi üzerine Yetkin, söz konusu anayasanın son halinin 2017'de aldığını hatırlatarak dikkat çekici bir noktaya değindi: "Şimdi darbe ürünü diye değiştirmek istedikleri 2017 Anayasası Erdoğan ve Bahçeli’nin eseriydi. Evdeki hesap çarşıya uymadan önce sivil Anayasa diye övmüşlerdi."

Yetkin, yazısında Erdoğan'ın 2017 anayasa değişikliği referandumunun ardından yaptığı konuşmaya da yer verdi. Erdoğan o dönem, “Tarihimizin en önemli yönetim reformu. (…) Geçmişte anayasalarımız ve yönetim sisteminin belirlenmesi, darbe veya kurtuluş dönemlerinde olmuştur. İlk defa sivil siyaset eliyle yönetim sistemimizi değiştiriyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca, MHP lideri Bahçeli'nin de aynı dönemde "Bu çok önemli bir başarı, ihmal ve inkârı imkânsız bir kazanımdır. Egemenliğin yegâne sahibi büyük Türk milleti, ülkesinin geleceği hakkında son sözü söylemiş, istiklal ve istikbaline sahip çıkmıştır" şeklinde bir değerlendirme yaptığını hatırlattı.

ANAYASANIN KADERİ

Yetkin, "Peki, ne değişti de o gün sivil siyaset ürünü olan Anayasa bugün darbe Anayasası oldu?" sorusunu yönelterek, anayasanın güncel durumuna ilişkin önemli bir analize girişti. Erdoğan'ın yeniden Cumhurbaşkanı adayı olmasının önündeki en büyük engelin, bir kişinin en fazla iki defa aday olabileceğine dair 101'inci madde olduğunu ve bu maddenin de Erdoğan ve Bahçeli'nin desteklediği 2017 Anayasası ile kabul edildiğini vurguladı. Yetkin, 2017'deki değişiklikle 116'ıncı maddeye eklenen bir hükümle TBMM'nin erken seçim kararı alması durumunda Cumhurbaşkanı'nın yeniden aday olabilmesinin önünün açıldığını da belirtti.

MECLİS'TEKİ GÜÇ DENGELERİ

AK Parti ve MHP'nin oylarının, anayasa değişikliğini referanduma götürebilmek için gerekli olan 360 sayısına ulaşmadığını belirten Yetkin, başka partilerden transferler olmadığı sürece bu sayının yakalanmasının zor olduğunu ifade etti. Meclis'in feshi yoluyla Erdoğan'ın adaylığının sağlanması için de 360 oya ihtiyaç duyulduğunu, ancak mevcut ekonomik koşullar ve AK Parti içindeki olası muhalefet nedeniyle bu durumun riskli olduğunu dile getirdi.

Yazının tamamı için tıklayın.

Erdoğan: 10 hukukçu görevlendirdim; darbe anayasası utancından bu milleti mutlaka kurtaracağız!

Haber Merkezi