Tokalaşmayla Başlayan Yeni Çözüm Sürecinin Kritik Aşamaları
MHP lideri Bahçeli'nin DEM Partisi ile başlayan diyalog süreci, PKK'nın silah bırakma ve fesih kararıyla sonuçlandı. Öcalan'ın çağrısıyla tetiklenen bu yeni çözüm süreci, Türkiye siyasetinde önemli bir dönüm noktası oluşturuyor. İşte sürecin kronolojisi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 1 Ekim 2024'te DEM Partililerle tokalaşmasıyla fitili ateşlenen yeni çözüm sürecinde, PKK silah bırakma ve kendini feshetme kararı aldı. İşte bu tarihi sürecin kronolojisi:
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, PKK lideri Abdullah Öcalan'a silahları bırakma çağrısıyla başlayan süreçte beklenen açıklama geldi. PKK, 5-7 Mayıs tarihleri arasında "Medya Savunma Alanları"nda gerçekleştirdiği 12. kongresinin kararlarını kamuoyuna duyurdu. Örgüt, silahları bıraktığını ve "PKK adıyla yürütülen çalışmalar sonlandırıldı" ifadesiyle kendini feshettiğini açıkladı. Hazırlanan bildiride, "Söz konusu kararların uygulanması Önder Apo'nun süreci yürütüp yönlendirmesini, demokratik siyaset hakkının tanınmasını ve sağlam bütünlüklü bir hukuki güvenceyi gerektirir" ifadelerine yer verildi.
PKK'nın 47 yıl süren silahlı mücadeleyi sonlandırarak kendini feshettiğini açıklaması, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 1 Ekim 2024'te TBMM'de yeni yasama yılının açılışında DEM Partili milletvekilleriyle tokalaşmasıyla başlayan bir sürecin neticesi oldu.
SÜRECİN KİLİT ANLARI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'nin yeni yasama yılının açılış töreninin ardından DEM Parti sıralarına giderek, Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan ve DEM Partili milletvekilleriyle tokalaştı. Bu olay, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.
Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, "Teröristbaşı TBMM'de konuşsun. Örgütünün tasfiye edileceğini ilan etsin" şeklinde bir çağrıda bulundu.
PKK lideri Abdullah Öcalan'la 43 ay sonra ilk görüşmeyi yeğeni, DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İç cepheyi sağlam tuttukça, terör örgütleri ve onları üzerimize salan şer güçler emellerine ulaşamayacak" diyerek, Bahçeli'nin çağrısına destek verdi.
MHP lideri Devlet Bahçeli, DEM Parti'nin İmralı Cezaevi'nde Abdullah Öcalan ile görüşmesi çağrısını yineledi. Aynı gün DEM Parti, Adalet Bakanlığı'na görüşme için resmi başvuruda bulundu.
DEM Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ile DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, İmralı Adası'nda PKK lideri Abdullah Öcalan ile bir araya geldi.
DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ten oluşan İmralı heyeti, parlamentoda grubu bulunan siyasi partileri ziyaret etti. İmralı görüşmesini anlatmak üzere tutuklu Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'a da ziyarette bulunuldu.
İmralı'ya 3. kez giden DEM Parti heyetinden Ahmet Türk ve Pervin Buldan, Öcalan'ın yazılı çağrısını kamuoyuyla paylaştı. Öcalan, "Bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyor ve bu çağrının tarihi sorumluluğunu üstleniyorum" dedi.
Öcalan'ın PKK'ya "Silah bırakın ve kendinizi feshedin" çağrısının ardından PKK, "Çağrının içeriğine katılıyoruz ve kendi cephemizden çağrının gereklerini uygulayacağımızı belirtiyoruz" açıklamasında bulundu.
Erdoğan, DEM Parti İmralı heyetini Beştepe'de kabul etti. Heyette Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder yer alırken, görüşme 1 saat 25 dakika sürdü.
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, PKK'nın kongreyi topladığını duyurmasının an meselesi olduğunu belirtti. Bu açıklamanın ardından PKK, kongrenin toplandığını resmen duyurdu.
PKK, kongre kararlarını açıklayarak, silahlı faaliyetlerine son vererek, kendini feshettiğini ilan etti.
Haber Merkezi