Projeler Hazırlanmadan İhale Edilen Şehir Hastanelerinin Tamamlanamamasının Nedeni Ortaya Çıktı

Antalya, Aydın, Denizli, Trabzon ve Samsun'da yapımına başlanan şehir hastanelerinin projeleri hazırlanmadan ihalelerinin gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

Yayınlanma:
Projeler Hazırlanmadan İhale Edilen Şehir Hastanelerinin Tamamlanamamasının Nedeni Ortaya Çıktı

Kamu-Özel İşbirliği Modeliyle Yapılan Şehir Hastaneleri Usulsüzlük İddialarıyla Gündemde

Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle inşa edilen 18 şehir hastanesinin işletmesinin yandaş şirketlere bırakıldığı ve bu modelle yapılan hastaneler için kapatılan kamu hastaneleriyle milyarlarca lira çöpe atıldığı iddiaları gündeme geldi. Eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu yöntemin bütçeye yük oluşturduğunu belirterek vazgeçtiklerini açıkladı ve ardından şehir hastanelerinin kamu bütçesinden yapılmaya başlandığı öğrenildi. Ancak, kamu eliyle düzenlenen şehir hastanesi ihalelerinde de usulsüzlükler olduğu ortaya çıktı.

İhalelerin projeler tamamlanmadan yapıldığı ve belirlenen maliyetlerin gerçeği yansıtmadığı iddiaları üzerine Sağlık Bakanlığı'nda görevli mühendis ve mimarlar evrakı imzalamaya zorlandı. İmza atmayan 23 mühendis ve mimarın ise Sağlık Bakanlığı merkez kadrosundan Ankara'daki hastanelere sürüldüğü belirtildi.

Usulsüzlük İddiaları Teftiş Kurulu'na Bildirildi

Mühendis ve mimarlar, Antalya, Aydın, Denizli, Trabzon ve Samsun Şehir Hastaneleri projelerinin usulsüz bir şekilde ihale edildiğini iddia ederek Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na durumu bildirdi. İddialara göre Sağlık Bakanlığı Etüt, Proje ve Emlak Daire Başkanı hakkında rapor hazırlandı ancak işlem yapılmadı ve proje sürecinde görev alan mühendis ve memurlar pasif görevlere alındı.

Ayrıca, ihalesi düzenlenen Kalyon, Kolin ve Gürbağ gibi şirketlere milyarlarca lira ödenen hastane projelerinin zamanında tamamlanamadığı biliniyor. Projesi tamamlanmadan inşaat sürecine başlanması nedeniyle yapılan düzenlemeler ve değişikliklerle milyarlarca lira daha harcandığı belirtiliyor.

İhalelerin Ardı Arkası Kesilmiyor

Antalya ve Aydın Şehir Hastanesi projelerinin ihalelerini Kolin İnşaat almıştı ve bu ihalelerle milyarlarca lira kamunun kasasından çıktı. Ayrıca Trabzon Şehir Hastanesi'nin ilk ihalesi Kalyon İnşaat'a, ikinci ihalesi ise YDA İnşaat'a verildi ve milyarlarca lira harcandı.

Kolin İnşaat, AKP ile büyüyen ve ihalelere sıkça katılan bir şirket olarak öne çıkıyor. Aynı şekilde Kalyon İnşaat da Türkiye'de en çok sözleşme alan müteahhitler arasında yer alıyor.

Şimdi kamuoyu, şehir hastaneleri inşaatlarındaki usulsüzlük iddialarını ve şirketlere aktarılan milyarlarca liralık ödemeleri merakla takip etmekte.