İbb İhaleleri İçin Soru Önergesi Oy Birliğiyle Kabul Edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, belediye ihalelerindeki usulsüzlük iddiaları ve şeffaflık tartışmaları üzerine verilen soru önergesini oy birliğiyle kabul etti. AKP'li Meclis Üyesi Adem İnce, ihalelerin kamu kaynaklarının kullanımı açısından önemine dikkat çekerek, şeffaflık vaatlerinin ne ölçüde yerine getirildiğinin denetlenmesini istedi.

Yayınlanma:
İbb İhaleleri İçin Soru Önergesi Oy Birliğiyle Kabul Edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nde, belediyenin yaptığı ihalelerle ilgili verilen soru önergesi, tüm üyelerin katılımıyla ve oy birliğiyle kabul edildi.

İBB Meclisi'nin mayıs ayı toplantılarının ilki, İBB Başkanvekili Nuri Aslan'ın yönetiminde, Saraçhane'deki belediye binasında gerçekleşti.

Soru önergesi hakkında konuşan AKP Meclis Üyesi Adem İnce, İBB'nin gerçekleştirdiği mal, hizmet alımları ve yapım işlerine dair ihalelerin, kamu kaynaklarının verimli kullanımı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

İHALELERDEKİ ŞEFFAFLIK TARTIŞMALARI

Son zamanlarda belediyeye bağlı birimlerdeki bazı ihalelerde usulsüzlük iddialarının yargıya taşınması ve kamuoyunda bu ihalelerin şeffaflığına dair tartışmaların artması, bu konudaki uygulamaların daha sıkı denetlenmesini gerekli kıldığını ifade eden İnce, "2019 yerel seçimlerinden sonra İBB yönetimi, şeffaf belediyecilik ilkesi doğrultusunda 'canlı yayınlanan ihaleler' ve 'herkese açık ihale süreçleri' gibi önemli sözler vermişti. Ancak bu vaatlerin ne kadarının yerine getirildiği ve hangi ihale yöntemlerinin daha çok kullanıldığı konusunda hala belirsizlikler var." şeklinde konuştu.

AKP'Lİ İNCE'NİN SORU ÖNERGESİ

İnce, "2019 yılının ocak ayından günümüze, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ona bağlı kuruluşlar tarafından yapılan toplam ihale sayısı ve bu ihalelerin toplam sözleşme bedeli ne kadardır?" sorusunu yönelterek, şu detayları talep etti:

"Bu ihalelerin, ihale yöntemine göre yıllara dağılımı nasıl bir tablo çiziyor? İhale yöntemlerinin seçiminde hangi idari ve teknik gerekçeler etkili oldu? Özellikle istisnai yöntemlerin kullanıldığı hallerde hangi iç denetim mekanizmaları devreye sokuluyor? İBB ve iştiraklerinin yaptığı ihalelerle ilgili kamuoyuna açık herhangi bir istatistiksel raporlama veya düzenli bilgilendirme yapılıyor mu? Eğer yapılıyorsa, bu bilgiler hangi platformlar aracılığıyla ve ne sıklıkta yayınlanıyor? 2019 yerel seçimlerinin ardından İBB yönetiminin duyurduğu 'Canlı yayınla izlenebilir ihale süreci' kapsamında, 2019'dan bugüne kaç ihale canlı olarak yayınlandı? Bu sayı, toplam ihale sayısının yüzde kaçını oluşturuyor? Canlı yayınlanmayan ihaleler için hangi sebeplerle istisnalar uygulandı?"

Yapılan konuşmaların ardından, soru önergesi meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi.

Haber Merkezi