Başak Demirtaş hakkında verilen beraat kararı

HDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş ile usulsüz rapor düzenlediği iddia edilen Doktor Rezan Buğday, istinaf mahkemesinin kararıyla beraat etti.

Yayınlanma:
Başak Demirtaş hakkında verilen beraat kararı

Yurt dışı ziyaretleri sırasında sahte rapor aldıkları iddia edilen Başak Demirtaş ve doktor Rezan Buğday'a beraat kararı

Yurt dışı ziyaretleri sırasında hasta olmadığı halde usulsüz bir şekilde rapor aldığı iddia edilen Başak Demirtaş ile doktor Rezan Buğday, “Resmi belgede sahtecilik” suçlarından 2,5’er yıl hapisle cezalandırılmıştı. Ancak bölge istinaf mahkemesi eksik soruşturma yapıldığı gerekçesiyle bu kararı bozmuştu.

İstinaf mahkemesi, toplum sağlığı merkezinde görevli Rezan Buğday’ın düzenlediği 5 günlük raporun düzenlendiği tarihin yazılı olduğu protokol defter kaydının ilgili kurumlardan temin edilerek bilirkişi incelemesi yapıldıktan sonra dosyaya konulmasını istedi.

Geriye dönük eski tarihli rapor alındığı iddiasına karşı toplum sağlığı merkezindeki sekreterin duruşmada ifadesinin alınması gerektiğini belirtti.

Yeniden yargılama sonucunda ağır ceza mahkemesi, Başak Demirtaş’ın Türkçe öğretmenliği yaparken 5 ila 45 gün arasında değişen 8 kez rapor aldığını tespit etti. Ayrıca, rahatsızlığı bulunmadığı halde gerçeğe aykırı rapor alarak yurtdışı seyahatlerini gerçekleştirdiği belirlendi.

Mahkeme, protokol defterinin bulunamaması ve eksik deliller nedeniyle Başak Demirtaş ve doktor Rezan Buğday'a beraat kararı verdi. İki sanık hakkında toplanan delillerin yeterli olmadığı ve suçun kesin olarak ispat edilemediği sonucuna ulaşıldı.

Sanıkların avukatlarına ayrıca 29 bin 800’er lira vekâlet ücreti ödenmesine karar verildi.

Duruşma savcısı, karara itiraz ederek istinaf mahkemesine başvurdu. Konuyla ilgili gelişmeler devam edecek.

Sözcü