Bakan Uraloğlu: 17 Milyon Ip Adresi Düzenli Kontrol Ediliyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, yasa dışı VPN kullanımına karşı uyararak Türkiye'nin siber güvenlikteki rol model konumuna dikkat çekti. Bakanlık, 17 milyon IP adresini günlük olarak denetleyerek üst düzey koruma sağlıyor. Uraloğlu, "Yasal olmayan hiçbir VPN'nin kullanılmasını tavsiye etmiyoruz," dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Milli Türk Talebe Birliği Genel Merkezi'nde katıldığı 'Türkiye Yüzyılı'nda Milli Teknoloji Akademisi' programında önemli açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, ulaşım projelerinden sosyal medya kullanımına, yapay zeka değerlendirmelerinden VPN kullanımına kadar pek çok konuda değerlendirmelerde bulundu.
ULAŞIM ALTYAPISI VE YATIRIMLAR
Bakan Uraloğlu, Türkiye'deki araç sayısının 32 milyonu aştığını ve ortalama hızın yaklaşık 90 kilometreye ulaştığını belirtti. Tamamlanan ve devam eden otoyol projelerine değinen Uraloğlu, 3 bin 800 kilometrelik otoyol çalışmasının tamamlandığını, Çanakkale, Ankara, Antalya, Alanya, Mersin, Hatay ve İstanbul'da ise çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Hedeflerinin 8 bin 500 km'lik bir otoyol ağı oluşturarak Türkiye'nin otoyol ihtiyacını büyük ölçüde karşılamak olduğunu vurguladı. Ankara-İstanbul arasında mevcut ulaşım alternatiflerinin gelecekte yetersiz kalacağını öngördüklerini belirten Uraloğlu, bu nedenle alternatif ulaşım araçları üzerinde çalıştıklarını söyledi. Ankara ile İstanbul arasında yeni bir otoyol projesi üzerinde çalışmaya başladıklarını ve ayrıca süper hızlı tren projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Süper hızlı trenin Ankara-İstanbul arasını 80 dakikaya indireceğini ve 350 kilometre hızla hizmet vereceğini belirtti. Ankara-İzmir hızlı tren projesinin de devam ettiğini ve önümüzdeki sene sonuna kadar Afyon'a, bir sonraki sene sonuna kadar ise İzmir'e ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti. İstanbul'da Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek olan 'Kuzey Demir Yolu Projesi'nin ihalesinin bu sene yapılacağını ve Sabiha Gökçen'den İstanbul Havalimanı'na kadar İstanbul'un kuzeyinin yeni bir demir yoluyla bağlanacağını açıkladı. 2053 hedefleri doğrultusunda 28 bin 530 kilometrelik bir demir yolu haritası oluşturduklarını ve bu sayede Türkiye'nin 48 saatte dolaşılabileceğini söyledi. İstanbul'a yapılan raylı sistem yatırımlarına da değinen Uraloğlu, 162 kilometre raylı sistemin tamamlandığını, 26 kilometrenin ise yapımının devam ettiğini ve bu projeler tamamlandığında İstanbul'daki raylı sistem uzunluğunun 380-400 kilometreye ulaşacağını belirtti. İstanbul'daki ulaşım sorununu çözmek için 1004 kilometre raylı sisteme ihtiyaç olduğunu, şu ana kadar 400 kilometresinin yapıldığını ve 600 kilometre daha yapılması gerektiğini ifade etti.
SOSYAL MEDYA, VPN KULLANIMI VE YAPAY ZEKA DEĞERLENDİRMELERİ
Uraloğlu, Türkiye'nin ülke nüfusuna oranla sosyal medya kullanımında en yüksek ülkelerden biri olduğunu ve bu mecraların belli bir disiplin altına alınması gerektiğini vurguladı. Özellikle çocukların bu mecralarda olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, 13 ile 16 yaş arasındaki çocukların aile izniyle sosyal medya kullanabilmesi ve 13 yaşın altındakilerin ise bu mecralara girmemesi yönünde çalışmalar olduğunu söyledi. Yasal olmayan VPN kullanımlarının riskli olduğunu ve bu konuda üst düzeyde koruma sağlanması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin bu alanda rol model bir ülke konumunda olduğunu ve 17 milyon IP adresinin her gün düzenli olarak kontrol edildiğini belirtti. Yapay zeka konusuna da değinen Uraloğlu, yapay zekanın büyük veriyle uğraşarak yeni şeyler öğrendiğini ve yazılımın gücü kadar kullanıldığını söyledi. Ancak yapay zekanın ırkçılık, cinsiyet ayrımı yapabileceği ve halüsinasyonlar görebileceği gibi risklere de dikkat çekti. Yapay zekaya tamamen güvenilmemesi gerektiğini, ondan yararlanılırken mutlaka mantık süzgecinden geçirilmesi gerektiğini ve yapay zekaya duygu yüklenemeyeceğini ifade etti.
Haber Merkezi