Aylin Nazlıaka'dan iktidara soyad eleştirisi

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 9. Yargı Paketi'nde yer alan kadının soyadı düzenlemesine tepki göstererek, Öncelikle çocukların ve kadınların insanca yaşam haklarına sahip çıkılmalıdır. Aile bütünlüğü sadece aynı soyadını kullanarak sağlanmaz dedi.

Yayınlanma:
Aylin Nazlıaka'dan iktidara soyad eleştirisi

CHP'den 9. Yargı Paketi Eleştirisi: Kadını Bir Birey Olarak Görmüyorlar

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 9. Yargı Paketi'nde yer alan kadının soyadı düzenlemesiyle ilgili sert eleştirilerde bulundu. Nazlıaka, Samimi iseniz önce çocukların ve kadınların insanca yaşam hakkına sahip çıkın. Oysa biliyoruz ki; bu zihniyet kadını bir birey olarak görmüyor. Kadını sadece aile kavramı içine hapsetmek istiyor. Kazanılmış haklarımızı budamak dışında bir adım atmak istemiyor. Aile bütünlüğü aynı soyadını kullanarak sağlanmaz dedi.

9. Yargı Paketi'nde kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanamayacağına ilişkin düzenlemeye de tepki gösteren Nazlıaka, Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki kararını hatırlattı. Kadınların kazanılmış haklarına göz diken AKP iktidarını eleştiren Nazlıaka, Kimlik mücadelemiz, var olma mücadelemizdir. Yıllardır yürüttüğümüz mücadelede hukuki bir zafer kazanmışken, kazanılmış hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Ayrıca Nazlıaka, AYM'nin kararının detaylarını anımsatarak, kadının evlendiği kişinin soyadını almasını hükmeden Medeni Kanun'un 187. maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini ve kadının evlendikten sonra isteğine bağlı olarak bekarlık soyadını tek başına kullanabileceğini belirtti.

Aile bütünlüğü soyadı ile sağlanamaz diyen Nazlıaka, iktidara yönelik şu sözlerle seslendi: “Çocuklar yatağa aç girerken, kimi ailelerde kadınlar ve çocuklar şiddete maruz kalırken, çocukların en temel haklara erişimi dahi sağlanamazken nasıl susuyorsunuz? Samimi iseniz önce çocukların ve kadınların insanca yaşam hakkına sahip çıkın. Oysa biliyoruz ki; bu zihniyet kadını bir birey olarak görmüyor. Kadını sadece aile kavramı içine hapsetmek istiyor. Kazanılmış haklarımızı budamak dışında bir adım atmak istemiyor. Aile bütünlüğü aynı soyadını kullanarak sağlanmaz. Aile bütünlüğünün sağlanması için şiddetsiz, sömürüsüz bir toplumun inşasına yönelik adım atılmalıdır.”