Atilla Eren Apartmanı faciasında 219 kişinin ölümüyle ilgili iddianame hazırlandı

Antakya'da meydana gelen 6 Şubat depremlerinde yıkılan Atilla Eren Apartmanı ile ilgili yapılan bilirkişi raporu, binadan alınan örneklerde beton kalitesinin standartların yarısında olduğunu ve proje dışına çıkıldığını ortaya koydu. Olayda 219 kişi hayatını kaybetmişti.

Yayınlanma:
Atilla Eren Apartmanı faciasında 219 kişinin ölümüyle ilgili iddianame hazırlandı

Kahramanmaraş Merkezli Depremlerde Yıkılan Apartmanda Hazırlanan İddianame Kabul Edildi

Hatay’ın Antakya ilçesinde, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan, 219 kişinin hayatını kaybettiği, Atilla Eren Apartmanı soruşturması kapsamında hazırlanan iddianame 5 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede yer alan bilirkişi raporuna göre, binadan alınan örneklerde beton kalitesinin yarısı kadar olduğu, bina statiğine ve projeye uyulmadığı belirtildi. Raporda yapısal performans analizi sonucunda, asgari kalitede bile yapılması halinde sadece kısıtlı hasarların meydana gelebileceği vurgulandı.

Müşteki avukatı Ecevit Alkan, “Bu apartman imal edilirken, kâr hırsıyla hareket edilerek faciaya davetiye çıkarıldı. Sorumluların en ağır cezaları alması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi. Ayrıca takipsizlik kararlarına itiraz edeceklerini belirtti.

11 Şüpheli Hakkında Suçlama

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre, 11 şüpheli “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan yargılanacak. Yıkılan apartmanda yaşamını yitiren 219 kişi anısına hazırlanan iddianamede, bilirkişilerin yaptığı inceleme sonucunda yapılan imalatlarda ciddi kusurlar olduğu belirtildi.

Bilirkişi raporunda, yapısal kusurların neden olduğu belirtilirken, mimari proje müellifi, statik proje müellifi, zemin etüdü sorumluları ve belediye imar birimi kusursuz; arsa sahibi, belediye yapı kontrol birimi, yapı denetim sorumlusu, yapı denetim statik proje uygulama ve kontrol denetçileri ve şantiye şefi ise asli kusurlu olarak belirlendi.

İddianamede ayrıca, kamu görevlileri hakkında tali kusur verildiği ve bu nedenle soruşturma iznine tabi oldukları ifade edildi. Bazı şüpheliler hakkında da taksirle yaralama suçundan kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi.

Facia Önceden Tahmin Edilebilirdi

Ecevit Alkan, davaya ilişkin yorumunda “Bu apartman 219 kişiye mezar oldu. Göz göre göre ve bilinçli olarak kar hırsıyla hareket edildiği için faciaya davetiye çıkarıldı. Sorumluların en ağır cezaları alması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Atilla Eren Apartmanı’nın inşaatını gerçekleştiren şirketin pazarlama sloganı olan “En iyi teknolojiyi en iyi malzeme ile buluşturup yaşlanılacak konut yapıyoruz” reklamı hatırlatıldı. Yapılan incelemeler sonucunda, apartmanın inşa edilirken gerekli kontrollerin yapılmadığı ve kalitesiz malzemeler kullanıldığı belirlendi.