Akp'nin Yeni Anayasa Komisyonunun Detayları Belirlendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni anayasa çalışmaları için kurduğu komisyonun üyeleri belirlendi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki komisyonda, AKP'li üst düzey isimler yer alıyor. Komisyonun yaz boyunca çalışarak "darbe anayasası utancından milleti kurtarması" hedefleniyor. Erdoğan'ın da komisyona başkanlık edebileceği belirtiliyor.

Yayınlanma:
Akp'nin Yeni Anayasa Komisyonunun Detayları Belirlendi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu yeni anayasa çalışmaları için oluşturulacak komisyonun üyeleri belirlendi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlık edeceği komisyonun, yaz boyunca çalışmalarını sürdüreceği belirtildi.

YENİ ANAYASA KOMİSYONU KURULDU

Komisyonun kurulması kararı, Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında alındı. Elde edilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın liderliğindeki komisyonda, AKP Genel Başkanvekilleri Efkan Ala ve Mustafa Elitaş, AKP Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı ve Ali İhsan Yavuz, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, AKP Grup Başkanvekilleri Özlem Zengin, Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Bahadır Yenişehirlioğlu görev alacak.

Komisyonun, planlanan en kısa sürede ilk toplantısını yapması ve yaz boyunca çalışmalarına devam etmesi bekleniyor. Ayrıca, komisyon toplantılarına zaman zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da başkanlık edeceği öğrenildi.

AKP'NİN YENİ ANAYASA VİZYONU

AKP'nin yeni anayasa konusundaki yaklaşımı, 2023 Seçim Beyannamesi'nde "Türkiye Yüzyılı'na Yeni Anayasa" başlığı altında vurgulanmıştı. Beyannamede, "Hak ve özgürlükler alanında bugüne kadar kaydedilen gelişmeler ile önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmaların kalıcı hale gelmesi insan onuruna dayanan bir anayasal düzenin yerleşmesi ile mümkün olacaktır. Türkiye Yüzyılı'nın anahtarı yeni anayasadır" ifadelerine yer verilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, yeni anayasa mesajı vererek 10 hukukçu görevlendirdiğini açıklamıştı: "Nasıl 15 Temmuz direnişiyle darbecilere meydanları dar ettiysek nasıl Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemiyle milli iradenin egemenliğini perçinlediysek, nasıl sandığın üzerindeki bütün vesayet gölgelerini ortadan kaldırdıysak, darbe anayasası utancından da bu milleti mutlaka kurtaracağız! 82 Anayasası, darbe döneminin tortularını taşıyor. Türk siyasetinin rüştünü ispat etmesine vesile olacak yeni anayasayı, evrensel ölçüleri yansıtan eksiksiz hürriyetler listesi olarak demokrasimizin envanterine katmakta kararlıyız. Dün itibarıyla 10 hukukçu arkadaşımı görevlendirdim, şimdi bu hukukçu arkadaşlarımız çalışmaya başlayacaklar. Bu çalışmayla birlikte de inşallah yeni anayasa hazırlık çalışmalarını yürüteceğiz. Biz, 23 yıl boyunca demokrasimizi yeni, sivil ve özgürlükçü anayasayla taçlandırma konusundaki hüsnüniyetimizi defalarca gösterdik. Ancak her seferinde muhalefetin uzlaşmaz tavrıyla muhatap olduk. Cumhur İttifakı olarak inşallah bu defa Meclis'teki diğer partilerin katkılarıyla ortak zeminde buluşmayı ümit ediyoruz."

Haber Merkezi