Akp Kulislerinden Pkk Bildirisi Yorumları: Lozan Vurgusu Kürt Sorununun Çıkışına Gönderme, Güncel Talep Yok
Nuray Babacan'ın aktardığına göre, PKK'nın silah bırakma ve fesih kararı AKP kulislerinde olumlu karşılandı. Kongre bildirisindeki Lozan Antlaşması vurgusu, Kürt sorununun çıkışına gönderme olarak yorumlanırken, örgütün ilk kez kullandığı "demokratik cumhuriyet" gibi ifadeler dikkat çekiyor. AKP'li kurmaylar, bu değişimi önemli bir adım olarak değerlendiriyor.

Nefes yazarı Nuray Babacan, PKK'nın silah bırakma ve kendini fesih kararının yankılarını AKP kulislerinden aktardı. PKK'nın kongre sonuç bildirisindeki Lozan Antlaşması ile ilgili ifadeler, iktidar kulislerinde, "Kürt sorununun çıkış sürecine gönderme" olarak yorumlandı ve "Bugüne ilişkin bir talep içermemektedir, içeremez" denildi.
AKP'li kurmaylar, örgütün "demokratik cumhuriyet, tek vatan, bağımsız Türkiye, sivil siyaset" gibi daha önce hiç kullanmadığı ifadelere odaklanılması gerektiğini vurguladı. "Bu, bir AKP veya CHP örgütü değil, hayatları boyunca ellerinde silah olanlar, geldikleri nokta çok önemli" değerlendirmesi yapıldı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan'a yönelik çağrısıyla başlayan yeni çözüm sürecinde beklenen açıklama geldi. PKK, 5-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiği 12. kongresinde silahların bırakıldığını ve örgütün feshedildiğini duyurdu. Bildiride, "Söz konusu kararların uygulanması Önder Apo'nun süreci yürütüp yönlendirmesini, demokratik siyaset hakkının tanınmasını ve sağlam bütünlüklü bir hukuki güvenceyi gerektirir" ifadelerine yer verildi.
PKK'nın kongre sonuç bildirisinde yer alan, "Partimiz PKK; kaynağını Lozan Antlaşması ve 1924 Anayasası'ndan alan Kürt inkâr ve imha siyasetine karşı, halkımızın özgürlük hareketi olarak tarih sahnesine çıktı" ifadeleri ise kamuoyunda tartışma yarattı.
AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, PKK'nın bildirisindeki Lozan Antlaşması'na yönelik eleştirilere tepki göstererek, "Hükmettikleri bir tarih avuçlarının içinden kayıp gidiyor. Lozan delinecek diye feveran ediyorlar. Lozan’la beraber kimi sınıf ve zümrelerin elde ettiği kazanımların tarihe karışacak olmasından korkuyorlar. Şapka düştü kel göründü" dedi.
Murat Sabuncu, PKK'nın fesih ve silahsızlanma açıklamasında 'devletle pazarlık' görüntüsü vermediğini; Lozan’a ve 1924 Anayasası’na 'gönderme' yaptığını yazdı.
AKP KULİSLERİNDEKİ YANSIMALAR
Nuray Babacan, Nefes gazetesindeki yazısında, PKK'nın kararının ardından AKP kulislerinde konuşulanları aktardı:
"Sürecin içinde yer alan AKP’li kurmayların PKK bildirisine ilişkin analizleri ve Kürtler arasında PKK’ya direnenlerin bakış açıları şöyle:
* 'Açıklamada Sevr ve Lozan’a atıf, Kürt sorununun çıkış sürecine gönderme yapmaktır. Bugüne ilişkin bir talep içermemektedir, içeremez.
* Böylesine bir örgütün, demokratik cumhuriyet, tek vatan, bağımsız Türkiye, sivil siyaset gibi daha önce hiç kullanmadığı ifadelerine odaklanmak gerekir.
* Bu, bir AKP veya CHP örgütü değil, hayatları boyunca ellerinde silah olanlar, geldikleri nokta çok önemli.
* Bundan sonra önemli olan uygulama sürecinde yanlış yapmamaları, izlenecek olan budur.
* Atılacak adımlar belli. Eğer burada farklı bir tutum sergilerlerse devletin pozisyonu değişir.
* Örgüt yanlış yola girdiğinde, devletin askeri, istihbaratı yakından takipte.
* ‘Terörle mücadeleyi toptan rafa kaldırdık’ diyen var mı yok? Yanlış yapılırsa sonuçlarına katlanırlar.
* Açıklamadaki satır araları ve imalara takılmamak gerekir. PKK isim değiştirerek hile yapsa ne olur? Devlet bunların kitabını yazdı. Ne olacağını onlar daha iyi bilir.
Yanlış yapma potansiyelleri var elbet. Ancak ilgili kurumlar, tüm olasılıkları bilerek geçmişin birikiminden de yararlanarak süreci izleyecektir. Umarız, yanlış hesap yapmazlar…'”
Haber Merkezi