6795.81
%1.24
13122.58
%-5.54
48.66
%0.03
56.16
%-0.1
65.35
%-0.08

Kurtlar Vadisi Pusu’daki sahneler soruşturma dosyasında: Bilirkişi heyeti inceleyecek

Silivri Cumhuriyet Başsavcılığının Kaşif Kozinoğlu’nun cezaevindeki ölümüne ilişkin yürüttüğü soruşturmada, Kurtlar Vadisi Pusu dizisindeki bazı sahne, karakter ve araç plakaları incelemeye alındı. “Kazım Kaşifoğlu” karakterinin hikâyesi, “FG” harf grubunu taşıyan plakalar, Kozinoğlu’nun ölümünden iki gün önce yayımlanan tehdit sahnesi ve mezar taşıyla ilgili iddialar için uzman bilirkişi heyeti görevlendirildi. Dizinin eski senaristi Raci Şaşmaz ise iddiaları reddetti.

Yayınlanma:
Kurtlar Vadisi Pusu’daki sahneler soruşturma dosyasında: Bilirkişi heyeti inceleyecek

Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaşif Kozinoğlu’nun Silivri Cezaevi’ndeki ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde yer alan bazı ayrıntıları mercek altına aldı.

Soruşturmada dizinin senaryo kurguları, karakter isimleri, diyalogları, sahnelerde kullanılan araç plakaları ve bazı görsel ayrıntılar üzerinden FETÖ adına algı ve propaganda faaliyeti yürütüldüğü yönündeki iddialar araştırılıyor.

Dosyada özellikle dizideki “Kazım Kaşifoğlu” karakterinin hikâyesi ile Kaşif Kozinoğlu’nun ölümü arasındaki zamanlama üzerinde duruluyor. Dizinin bazı sahnelerinde görülen “FG” harf grubuna sahip araç plakaları da incelenen unsurlar arasında bulunuyor.

Başsavcılık, söz konusu ayrıntıların değerlendirilmesi için alanında uzman isimlerden oluşan bir bilirkişi heyeti görevlendirdi. Yapılacak incelemede dizinin senaryosu, diyalogları ve iddia edilen alt mesajları ayrıntılı olarak değerlendirilecek.

“Kazım Kaşifoğlu” karakteri incelemeye alındı

Soruşturma dosyasına giren başlıklardan biri, Kurtlar Vadisi Pusu’da yer alan “Kazım Kaşifoğlu” isimli karakter oldu.

Dosyada yer alan bilgilere göre, söz konusu karakterin dizide vatan haini ilan edilerek öldürülmesi ile gerçek hayatta Kaşif Kozinoğlu’nun ölümü arasındaki benzerlik iddiaları araştırılıyor.

Bu kapsamda karakterin ismi, hikâyedeki konumu ve ölümünün işlendiği sahneler incelemeye alındı.

Başsavcılığa ulaşan ihbarlar ve yapılan resmi tespitlerin ardından söz konusu iddialara ilişkin adli sürecin başlatıldığı belirtildi.

“FG” plakalı araçlar da soruşturma dosyasında

Savcılığın üzerinde durduğu bir diğer ayrıntı ise dizide kullanılan bazı araçların plakaları oldu.

Kurtlar Vadisi Pusu’nun 4 Şubat 2010 tarihinde yayımlanan 79. bölümünde görülen bir aracın plakasındaki “FG” harf grubu soruşturma dosyasına giren detaylardan biri oldu.

Dizinin farklı unsurlarıyla birlikte değerlendirilen söz konusu plakaların FETÖ adına propaganda veya algı çalışmasıyla bağlantısının bulunup bulunmadığı bilirkişi incelemesinin konuları arasında yer alıyor.

Bu aşamada söz konusu detayların örgütsel bir bağlantıyı gösterdiğine ilişkin kesinleşmiş bir yargı bulunmazken, savcılık iddiaların teknik ve içerik yönünden incelenmesi için bilirkişi değerlendirmesine başvurdu.

Kozinoğlu’nun ölümünden iki gün önce yayımlanan sahne mercek altında

Soruşturmadaki dikkat çeken başlıklardan biri de dizideki sahnelerin yayımlanma tarihleri ile Kaşif Kozinoğlu’nun 12 Kasım 2011’deki ölümü arasındaki zamanlama oldu.

Kurtlar Vadisi Pusu’nun 10 Kasım 2011 tarihinde yayımlanan 136. bölümünde, “Kazım Kaşifoğlu” karakterinin hücrede tutulduğu ve ölümle tehdit edildiği sahneler ekrana geldi.

Kaşif Kozinoğlu ise bu bölümün yayımlanmasından iki gün sonra, 12 Kasım 2011’de, Silivri Cezaevi’nde hayatını kaybetti.

Savcılık soruşturmasında bu zamanlama ile dizide kullanılan kurgu arasındaki olası bağlantıya yönelik iddialar da değerlendiriliyor.

8 Aralık’ta yayımlanan ölüm sahnesi de inceleniyor

Kozinoğlu’nun ölümünün ardından dizide yayımlanan başka bir sahne de soruşturma kapsamında ele alındı.

Kurtlar Vadisi Pusu’nun 8 Aralık 2011 tarihinde yayımlanan 139. bölümünde, Kazım Kaşifoğlu karakterinin spor yaptıktan sonra nabzının yüksek olduğunu söylediği bir sahne yer aldı.

Karakterin daha sonra duş aldığı ve ardından “Kara” karakteri tarafından koluna şırıngayla hava enjekte edilerek öldürüldüğü sahne ekrana geldi.

Kozinoğlu’nun gerçek hayattaki ölümünden sonra yayımlanan bu kurgu da başsavcılığın incelemeye aldığı ayrıntılar arasında bulunuyor.

Mezar taşıyla ilgili iddialar da dosyada

Soruşturma yalnızca karakter isimleri, ölüm sahneleri ve araç plakalarıyla sınırlı değil.

Dizideki bir mezar taşı üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesine mesaj verildiği yönündeki iddialar da gündeme geldi.

Söz konusu ayrıntıya ilişkin dizinin eski senaristi Raci Şaşmaz’ın ifadesine başvuruldu.

Şaşmaz, mezar taşı üzerinden Erdoğan ve ailesine yönelik bir mesaj verildiği iddiasını kabul etmediğini belirterek sahnede görülen taşın gerçek bir mezar taşı veya prodüksiyon ekibi tarafından hazırlanan bir dekor olabileceğini söyledi.

Bilirkişi heyeti senaryo ve diyalogları inceleyecek

Soruşturma kapsamında alanında uzman isimlerden oluşan özel bir bilirkişi heyeti görevlendirildi.

Heyetin hazırlayacağı raporda Kurtlar Vadisi Pusu’nun soruşturmaya konu edilen bölümlerindeki senaryo kurguları, diyaloglar, karakterler ve iddia edilen alt mesajlar ayrıntılı şekilde değerlendirilecek.

Teknik ve içerik incelemesinin ardından, dizinin yayımlanan bölümlerinde örgütsel talimat niteliğinde mesajlar bulunup bulunmadığı ve yapımla FETÖ arasında iddia edildiği şekilde bir bağlantının olup olmadığı araştırılacak.

Soruşturma kapsamındaki adli işlemler devam ederken, bilirkişi raporunun dosyadaki iddiaların değerlendirilmesinde kullanılacağı belirtildi.

Raci Şaşmaz iddiaları reddetti

Kurtlar Vadisi’nin uzun yıllar senaristliğini yapan Raci Şaşmaz’ın soruşturma kapsamında verdiği ifade de ortaya çıktı.

Şaşmaz, diziyle ilgili geçmişten bu yana iki temel eleştirinin gündeme getirildiğini belirterek bunlardan birinin yapımdaki şiddet, diğerinin ise senaryo hazırlanırken dışarıdan bilgi ve belge alındığı yönündeki iddialar olduğunu söyledi.

Şaşmaz ifadesinde, “Kurtlar Vadisi dizisinin uzun yıllar senaristliğini yaptım. Bu fenomen diziyi karalamak için iki husus seçildi. Birisi şiddet, diğeri ise bunlar birilerinden belge ve bilgi alıyorlar mı hususu” dedi.

Şiddet eleştirilerinin diziyi itibarsızlaştırmak ve aileleri ekran başından uzaklaştırmak amacıyla kullanıldığını savunan Şaşmaz, dışarıdan bilgi ve belge alındığı iddiasının ise dizinin başarısını gölgelemeye yönelik olduğunu öne sürdü.

“Legal ya da illegal hiçbir güçle irtibatımız olmadı”

Raci Şaşmaz, senaryo hazırlanırken herhangi bir legal veya illegal yapıdan bilgi ya da belge aldıkları yönündeki iddiaları da reddetti.

Şaşmaz, “Legal ya da illegal hiçbir güç ya da suç odağıyla irtibatımız yoktur, olmamıştır. Kurtlar Vadisi toplumun fotoğrafını çeker ve açık kaynaklardan yararlanarak bunları drama gücüyle izleyicinin anlayabileceği bir formata getirip kamuoyuna arz eder” ifadelerini kullandı.

Şaşmaz’ın anlatımına göre dizinin senaryoları güncel gelişmeler ve açık kaynaklardan yararlanılarak kurguya dönüştürüldü.

“Karakterler kurgudur”

Dizideki “Kazım Kaşifoğlu” karakteriyle Kaşif Kozinoğlu arasında bağlantı kurulduğu yönündeki iddialara da yanıt veren Şaşmaz, söz konusu karakterin istihbarat dünyasındaki iç çatışmaları anlatmak amacıyla oluşturulduğunu belirtti.

Kaşifoğlu karakterinin tamamen kurgu olduğunu savunan Şaşmaz, karakterin ölümüyle birlikte hikâyesinin de tamamlandığını ve gerçek hayattaki bir ölümle bağlantısının bulunmadığını ifade etti.

Kaşif Kozinoğlu’nun ölümünün araştırılmasının savcılık makamlarının görevi olduğunu belirten Şaşmaz, dizinin senaryo ekibinin böyle bir ölümü önceden bilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Ali Fuat Yılmazer iddialarına da yanıt verdi

Raci Şaşmaz, sosyal medyada Ali Fuat Yılmazer’in Kurtlar Vadisi’nin senaryosuna müdahale ettiği yönünde ortaya atılan iddiaları da reddetti.

Şaşmaz, “Birinin ölümünü önceden bilme ihtimalimiz yoktur. Ayrıca sosyal medyada FETÖ'cü Ali Fuat Yılmazer'in senaryoya müdahale ettiğine dair iddialar tamamen iftiradır, Ali Fuat Yılmazer'i ben tanımam, herhangi bir ilişkim olmamıştır” dedi.

Böylece Şaşmaz, hem Kaşifoğlu karakterinin Kozinoğlu’nun gerçek hayattaki ölümüyle bağlantılı olduğu iddiasını hem de senaryoya dışarıdan müdahale edildiği yönündeki suçlamaları kabul etmedi.

Mezar taşı için “Hatırlamam mümkün değil” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesine bir mezar taşı aracılığıyla mesaj verildiği iddiası da Şaşmaz’a soruldu.

Şaşmaz, böyle bir mesaj vermenin inandıkları değerlerle bağdaşmayacağını ifade ederek iddiayı reddetti.

Söz konusu ayrıntının senaryo yazarı olarak doğrudan kendisinin belirlediği veya kontrol edebileceği bir konu olmadığını savunan Şaşmaz, çekimlerin üzerinden uzun süre geçtiğini de vurguladı.

Şaşmaz, “Erdoğan ve ailesi ile ilgili bir mezar taşıyla mesaj vermek ne bizim inandığımız değerlere uygundur, ne de böyle bir şey söz konusudur. Kaldı ki bu husus senaryo olarak benim belirlediğim ve kontrol edebileceğim bir şey değildir” ifadelerini kullandı.

O dönem mezarlık çekimlerinde gerçek mezar taşlarının kapatılması şeklinde bir uygulamanın bulunmadığını belirten Şaşmaz, görüntüdeki taşın gerçek olabileceği gibi sanat ve prodüksiyon ekibi tarafından yaygın bir soyadı kullanılarak hazırlanmış bir dekor da olabileceğini söyledi.

Şaşmaz, aradan geçen süre nedeniyle söz konusu ayrıntıyı hatırlamasının mümkün olmadığını belirtti.

Soruşturmanın sonucu bilirkişi incelemesinin ardından şekillenecek

Silivri Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada, Kurtlar Vadisi Pusu’daki “Kazım Kaşifoğlu” karakteri, “FG” plakalı araçlar, 10 Kasım 2011’de yayımlanan tehdit sahnesi, 8 Aralık 2011’de ekrana gelen ölüm sahnesi ve mezar taşıyla ilgili iddialar birlikte değerlendiriliyor.

Başsavcılık tarafından görevlendirilen uzman bilirkişi heyeti, yapımın soruşturmaya konu bölümlerindeki senaryo kurgularını, diyalogları ve iddia edilen alt mesajları inceleyecek.

İncelemenin ardından dizide örgütsel bir talimat veya propaganda bulunup bulunmadığı ve yapımla FETÖ arasında iddia edilen bağlantının mevcut olup olmadığına ilişkin değerlendirme yapılacak.

Raci Şaşmaz ise soruşturma kapsamında gündeme gelen iddiaları reddederek dizinin kurgu karakterlerden oluştuğunu, açık kaynaklardan yararlanıldığını ve herhangi bir legal ya da illegal suç odağıyla bağlantılarının bulunmadığını savundu. Soruşturma ve bilirkişi incelemesi devam ediyor.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar ONAYLANMAMAKTADIR. Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Ziyaretçilere aittir.