SGK uzmanı açıkladı! Emekli maaşlarına ek 1.500 TL zam olacak!
SGK uzmanı Özgür Erdursun, Temmuz ayında emekli maaşlarına 1.500 TL ek zam yapılabileceğini açıkladı. Enflasyon farkı ve refah payı tartışmaları yeniden gündemdeyken, sabit gelirli milyonlarca emekli ve çalışan nefes alacak düzenlemeleri bekliyor.
2025 yılının ilk üç ayında açıklanan enflasyon verileri, sabit gelirli emekli ve çalışanların maaşlarını hızla eritirken gözler Temmuz ayında yapılacak ara zamma çevrildi. SGK Uzmanı ve Dünya Gazetesi yazarı Özgür Erdursun, artan enflasyona karşı emeklilerin alım gücünün her geçen gün düştüğünü belirterek, hükümetin yeni bir düzenlemeye hazırlandığını ve maaşlara 1.500 TL ek zam yapılabileceğini öne sürdü. Erdursun’un açıklamaları, milyonlarca emekli ve asgari ücretli vatandaş için umut kaynağı oldu.
Enflasyon Emeklileri Zorluyor, Zamlar Yetersiz Kalıyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranları Ocak ayında %5,03, Şubat’ta %2,27, Mart’ta ise %2,46 olarak gerçekleşti. Yılın ilk üç ayında toplam enflasyon %10,06’ya ulaşırken, Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilen %15,75 oranındaki zam bu artış karşısında eridi. Özgür Erdursun, özellikle gıda, ulaşım ve barınma gibi temel giderlerdeki fiyat artışlarının, sabit gelirli vatandaşların yaşamını ciddi şekilde zorlaştırdığını vurguladı.
Enflasyon Farkı ile Temmuz Zammı Beklentisi
Erdursun’a göre, 2025’in ilk altı ayı tamamlandığında emeklilerin maaşlarındaki toplam erime yüzde 15-16 seviyelerine ulaşacak. Memurlar için ise bu farkın yüzde 12-13 aralığında kalması bekleniyor.
Bu verilere dayanarak Erdursun, Temmuz ayında yapılacak düzenlemeler sonrası en düşük emekli maaşının yaklaşık 16.500 TL’ye çıkacağını tahmin ediyor. Ancak mevcut durumda, Ocak ayında 14.469 TL olarak belirlenen en düşük emekli maaşının, enflasyon etkisiyle 13.099 TL’ye kadar gerilediğini hatırlatıyor.
Asgari Ücretliler de Zorda
Sadece emekliler değil, asgari ücretle çalışanlar da enflasyonun etkisi altında eziliyor. Erdursun, Ocak ayında 22.104 TL olarak belirlenen asgari ücretin alım gücünün, yılın ilk çeyreğinde yüzde 10’a yakın azalarak 20.011 TL’ye düştüğünü belirtti.
Öte yandan, Mart ayında açlık sınırı 23.615 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 76.922 TL’ye yükseldi. Erdursun, bu rakamların sabit gelirli milyonlarca insanı açlık sınırının altına ittiğini ve orta sınıfın bile yoksulluk sınırının gerisinde kaldığını vurguladı.
Temmuz Düzenlemesi ve Belirsizlikler
Temmuz ayında açıklanacak enflasyon verileri sonrası, emekli ve memur maaşlarına zam yapılması kesinleşecek. Ancak Erdursun, asıl belirleyici olanın, hükümetin maaş artışlarına ek bir refah payı veya seyyanen zam yapıp yapmayacağı olacağını söylüyor.
Özellikle son yıllarda sıkça duyulan “Bir sonraki ay daha iyi olacak” söylemlerine rağmen, vatandaşların ekonomik koşullarında anlamlı bir iyileşme görülmediğini hatırlatan Erdursun, Temmuz ayında açıklanacak yeni düzenlemelerin, sabit gelirli vatandaşların yaşam şartlarına nasıl yansıyacağının büyük bir merak konusu olduğunu ifade etti.