EYT’yi Kaçırana Müjde Erken Geldi: 1999-2000 Sonrası SGK’lılara Yeni Şans
EYT kapsamına giremeyen 1999-2000 sonrası SGK girişi olanlara erken emeklilik müjdesi geldi! Yaş ve prim şartlarında esneklik gündemde. Kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabilecek.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden faydalanamayan, özellikle 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi yapılan yüz binlerce vatandaş için umut verici gelişmeler yaşanıyor. 1999-2000 yılları arasında sigortalı olanlar için erken emekliliğin önünü açacak yeni düzenlemeler üzerinde çalışmalar başlatıldı. Hükümet kaynaklarından gelen son açıklamalar, bu dönemde SGK'ya giriş yapanlar için yaş şartının esnetileceği, prim gün sayısında ise daha esnek uygulamalara geçileceği yönünde.
Kamuoyunda yankı uyandıran bu gelişmeler, “EYT’yi kaçıranlara erken müjde” şeklinde yorumlanırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa teklifinin Meclis’e sunulması bekleniyor.
Yaş ve Prim Günlerinde Esneklik
Yeni düzenlemeyle birlikte, emeklilik için gereken yaş ve prim günü kriterlerinde yumuşama hedefleniyor. Hâlihazırda yürürlükte olan uygulamalarda, 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olan bir kişinin emekli olabilmesi için kadınlarda en az 58, erkeklerde ise 60 yaşını tamamlaması gerekiyor. Prim günü şartı ise 7.200 ile 9.000 arasında değişiyor.
Ancak yeni çalışmada kademeli geçiş sistemi gündemde. Bu sisteme göre, 1999-2000 yılları arasında işe başlayanlar, mevcut şartlardan daha önce emekli olabilecek. Özellikle 7.200 prim gününün altına inilebilecek alternatifler tartışılıyor. Ayrıca, 3600 günle kısmi emeklilik formülünün genişletilerek bu dönemde sigortalı olanları da kapsaması bekleniyor.
Borçlanma ve Yıpranma Hakları Genişletilecek
Emeklilik sürecini hızlandıracak bir diğer önemli başlık ise borçlanma ve yıpranma hakkının genişletilmesi. Özellikle kadınlar için doğum borçlanması, erkekler için askerlik borçlanması gibi uygulamaların kapsamının artırılması ve bu borçlanmaların emeklilik yaşını geri çekmeye yönelik etkisinin artırılması planlanıyor.
Yıpranma hakkı olarak bilinen fiili hizmet süresi zammı (FHSZ) da yeniden değerlendirilecek konular arasında yer alıyor. Ağır işlerde çalışanların emeklilik süresine ek gün kazanması sağlayan bu sistemin, daha fazla meslek grubunu kapsayacak şekilde revize edilmesi bekleniyor.
Yeni Emeklilik Modeli: Esnek Çalışma ve Kademeli Geçiş
Hükümetin masasında bulunan bir diğer seçenek de esnek emeklilik modeli. Bu sistemde, tam zamanlı emeklilik yerine daha erken yaşta kısmi maaşla emekli olma ve çalışmaya devam etme imkânı sunulması gündeme alındı. Böylece hem iş gücü kaybı önlenecek hem de sigortalı vatandaşların emeklilik hakkına daha erken erişmesi sağlanacak.
Bu model aynı zamanda bütçeye binen yükü hafifletirken, çalışanların motivasyonunu da artırmayı hedefliyor. 1999-2000 sonrası sigortalı olanlar için kademeli emeklilik planları, prim gün sayısı ve yaşa bağlı olarak farklı formüllerle uygulanabilecek.
EYT’yi Kaçıranlara İkinci Şans
EYT düzenlemesinden birkaç gün farkla yararlanamayan binlerce kişi için yeni yasa, bir tür “telafi” niteliği taşıyor. Özellikle 9 Eylül 1999 ile 31 Aralık 2000 tarihleri arasında SGK girişi olanlar için daha adil bir emeklilik düzeni kurulması amaçlanıyor. Bu kişiler, EYT ile benzer haklara kavuşacak şekilde erken emeklilik için başvuruda bulunabilecek.
Bu yeni düzenleme, sadece yaşa takılanları değil, aynı zamanda prim günü eksik olduğu için emeklilik hayalini erteleyenleri de kapsayacak şekilde tasarlanıyor.
Gözler Meclis’te
Yeni emeklilik modeliyle ilgili yasal altyapının oluşturulması için Meclis çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, düzenlemenin detaylarını netleştirirken, sendikalar ve sosyal güvenlik uzmanları ile de istişare süreci yürütülüyor.
Haziran ayı içerisinde Meclis’e sunulması beklenen tasarı, kamuoyu tarafından büyük bir dikkatle izleniyor. Düzenleme yürürlüğe girerse, 1999-2000 sonrası SGK’lı olan yüz binlerce vatandaş, daha erken ve daha esnek koşullarla emeklilik hakkı kazanacak.