Erken Emeklilikte Yeni Dönem! 2008 Öncesi SGK Girişi Olanlara Yaş Şartsız emeklilik! TBMM onay verdi
EYT’ye giremeyen milyonlar için erken emeklilik müjdesi! 2008 öncesi SGK girişi olanlar, yaşa takılmadan 4100 prim günüyle emekli olabilecek.
Türkiye’de emeklilik sistemini kökten değiştirecek bir adım daha atıldı. TBMM’ye sunulan yeni yasa teklifiyle, 2008 öncesi SGK girişi olan yüzbinlerce vatandaş, yaş şartı aranmadan erken emeklilik hakkına kavuşabilecek. En az 4100 prim günü bulunan sigortalılar, yaş beklemeksizin emeklilik için başvuru yapabilecek.
EYT Kapsamına Giremeyenler İçin Yeni Umut
2023’te yürürlüğe giren EYT düzenlemesi sadece 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsarken, 1999-2008 yılları arasında sigortalı olanlar dışarıda kalmıştı. Sunulan bu yeni teklif, tam da bu aralıktaki çalışanların mağduriyetini gidermeyi amaçlıyor. Teklife göre, SSK ve Bağ-Kur’lular arasında eşitlik sağlanarak, 2008 öncesi girişlilere yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı tanınacak.
Teklifin Detayları Neler?
İstanbul Milletvekili Doğan Bekin tarafından TBMM’ye sunulan yasa teklifinde şu düzenlemeler yer alıyor:
12 yıl sigortalılık ve 3200 prim günü olanlar yaş beklemeden emekli olabilecek
Engelli sigortalılar için kademeli prim ve yıl şartları getirilecek:
%40-49 engelli: 16 yıl ve 3600 gün
%50-69 engelli: 12 yıl ve 3200 gün
%70 ve üzeri engelli: 10 yıl ve 2800 gün
Emeklilikte yaş şartı tamamen kaldırılıyor
Kimler Yararlanabilecek?
Bu düzenlemeden faydalanabilecek vatandaşlar:
2008 yılı öncesi SGK’ya giriş yapmış olanlar
SSK ve Bağ-Kur kapsamında çalışanlar
Prim günü ve sigortalılık süresini tamamlamış bireyler
Emeklilik yaşını beklemeksizin başvuru yapmak isteyenler
Yasa Ne Zaman Çıkacak?
Kanun teklifi TBMM gündeminde ve Meclis Genel Kurulu’na taşınması bekleniyor. Kabul edilmesi halinde, Resmî Gazete’de yayımlandığı gün yürürlüğe girecek. Başvurular SGK müdürlüklerinden veya e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilecek.