Ahmet Mümtaz Taylan, 'Kızıl Goncalar' Sansürüne RTÜK Tepkisi Gösterdi

Seküler Atatürkçü bir karakter ile tarikat etkisinde evlendirilen bir kadının hikayesini anlatan 'Kızıl Goncalar' dizisi, tarikat ve cemaatlerden tepki görüyor. Dizinin afişlerine yapılan saldırılar ve çekim izinlerinin iptali, RTÜK'ün Fox TV'ye verdiği ağır cezalar ve dizinin yayın yasağıyla karşı karşıya kalması, sektörde ve kamuoyunda büyük tartışmalara yol açtı.

Yayınlanma:
Ahmet Mümtaz Taylan, 'Kızıl Goncalar' Sansürüne RTÜK Tepkisi Gösterdi

'Kızıl Goncalar' adlı dizi, Türkiye'de tartışmaların merkezine oturdu. Dizide, seküler bir Atatürkçü karakter olan Levent'i (Özcan Deniz) ve tarikat gölgesinde çocuk yaşta evlendirilen Meryem'i (Özgü Namal) anlatıyor. Hikayesi ve işlediği konular nedeniyle tarikat ve cemaatlerin hedefi haline gelen dizi, çeşitli saldırı ve engellemelerle karşı karşıya kaldı. Dizinin afişlerine yapılan boyalı saldırılar ve çekimler için verilen mekan izinlerinin iptal edilmesi, diziyi zor bir duruma soktu.

RTÜK'ten Ağır Cezalar ve Yayın Yasağı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Fox TV'ye 'Kızıl Goncalar' dizisi nedeniyle 9 milyon TL idari para cezası ve iki kez program durdurma cezası verdi. Bu cezalar, RTÜK tarafından yapılan inceleme sonrasında kesinleşti. Ankara Bölge İdare Mahkemesi de bu cezayı onayladı. Dizinin yayın saatinde, 8 Ocak'ta, bir deprem belgeseli yayınlanarak dizinin yerine geçirildi.

Diziye uygulanan bu yayın yasağına ve RTÜK'ün aldığı kararlara sektörden ve kamuoyundan tepkiler geldi. Dizinin oyuncularından biri olan Ahmet Mümtaz Taylan, RTÜK'ün aldığı kararlarla ilgili eleştirel bir açıklama yaptı. Taylan, "RTÜK, tel maşa kriterlerle hayatın önüne dikildikçe gülünç duruma düşüyor" diyerek duruma tepki gösterdi.

Taylan, X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Kızıl Goncalar tüm bileşenleriyle başarılı bir iş. ‘Her mahallenin ezberini bozabilecek’ bu tür cesur yapımlara yönelik sansürleme çabası da haksız ve yersiz. RTÜK tel maşa kriterlerle hayatın önüne dikildikçe gülünç duruma düşüyor. İktidar olmak zor değil. Ancak kültürel iktidara talipseniz donanım şart. Sansürle ve para saçarak ancak kendi mahallenizde yaşarsınız, yaşarız. Marifet birlikte yaşamakta.”