Yaz Meyvesi Karpuza Dair Sağlık Uyarısı: Bilinmeyen Zararları Açığa Çıktı

Kirazın sağlık için faydalarının yanı sıra zararları da olduğu ortaya çıktı. Yaz mevsiminde en fazla tüketilen meyvelerden biri olan kirazın dikkatli tüketilmesi gerektiği belirtiliyor.

Yayınlanma:
Yaz Meyvesi Karpuza Dair Sağlık Uyarısı: Bilinmeyen Zararları Açığa Çıktı

Kirazın İnsan Sağlığına Etkileri

Birçok sağlık sorununa karşı koruyucu etkileri olan kiraz hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Vedat Göral, önemli uyarılarda bulundu. Göral, kirazın doğru miktarlarda tüketildiğinde faydalı olduğunu vurgularken, günde yaklaşık bir su bardağı (150 gram) kiraz tüketilmesini tavsiye etti. Aşırı tüketimin karaciğer yağlanması ve insülin direnci gibi sorunlara yol açabileceğine dikkat çeken Göral, tavsiye edilen miktarın üzerine çıkılmamasını önerdi.

Antioksidanlar açısından zengin olan kirazın kanser, kalp ve karaciğer hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğunu belirten Göral, özellikle antosiyanin adlı antioksidanın kötü kolesterolü düşürdüğünü ve kan basıncını düzenlediğini söyledi. Ayrıca, kiraz sapının ödem atıcı etkilere sahip olduğunu ve menopoz dönemindeki sorunları hafiflettiğini de ekledi. C vitamini içeriğiyle cildi besleyip gençleştiren, saç sağlığına da faydalı olan kirazın günlük bir su bardağı miktarında tüketilmesi önerildi.

Prof. Dr. Vedat Göral, yaklaşık 150 gram kirazın günlük C vitamini, potasyum, bakır ve manganez ihtiyacının önemli bir kısmını karşıladığını belirterek, bu miktarın üzerinde tüketim yapmamaya dikkat edilmesini tavsiye etti.