Yaprakları Şifalı Olan Meyvesiz Bitki Keşfedildi

Çınar ağacının yaprağının yaraların enfeksiyon kapmasını engellediği ve bu nedenle yaraların tedavisinde kullanılabileceği belirlendi. Yapılan araştırmaya göre dünyanın en uzun yaşayan ağacı çınarın yaprağına dikkat çekildi.

Yayınlanma:
Yaprakları Şifalı Olan Meyvesiz Bitki Keşfedildi

Çınar Ağacı Yaprakları Antimikrobiyal Özelliklere Sahip

Uzun yıllar yaşamasıyla bilinen çınar ağacının yapraklarının antimikrobiyal özellikler taşıdığı ortaya çıktı. Karya Farma HBX Ar-Ge tarafından yapılan araştırmada, çınar ağacı yapraklarının çeşitli bakterilere karşı güçlü antimikrobiyal etkilere sahip olduğu tespit edildi.

Karya Farma HBX Ar-Ge (BAP) Bilimsel Araştırmalar Projeleri Merkezi Koordinatörü Hakan Başlık, yaptığı açıklamada, çınar ağacı yapraklarının önemli antimikrobiyal özellikler taşıdığını belirterek, askeri alanda da kullanılabileceğini vurguladı.

Hakan Başlık, çınar ağacı yapraklarında bulunan flavonoid ve fenolik bileşiklerin, bakteriyel enfeksiyonları önleyici özellikler gösterdiğini ve özellikle Staphylococcus aureus ve Escherichia coli gibi patojenlere karşı yüksek etkinlik sergilediğini ifade etti. Bu buluş sayesinde askeri alanda yeni biyolojik savunma stratejileri geliştirilebileceğini belirtti.

Çınar ağacı meyvesiz olmasına rağmen, bu çalışma ile önemli bir değer kazanacağını dile getiren Başlık, çınar yapraklarının aynı zamanda antioksidan ve anti-enflamatuar etkilere sahip olduğunu da ekledi. Bu özelliklerin askeri personelin sahada karşılaşabileceği çeşitli sağlık sorunlarına karşı doğal bir koruma sağlayabileceği belirtildi.