Yağlı Yiyecekler Akneye Neden Oluyor Mu?

Yağlı yiyeceklerin akneye neden olduğu düşüncesi yaygın olsa da, bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Dermatolog Dr. Rosalind Simpson'a göre, akneye yatkın ciltlerin zaten yağlı olması bu yanılgıya yol açıyor. Yağlı yiyecekler doğrudan ciltteki yağı artırarak akneye sebep olmuyor.

Yayınlanma:
Yağlı Yiyecekler Akneye Neden Oluyor Mu?

Dış Haberler

Yağlı yiyecekler tüketmenin ciltte akne ürettiğine dair bilinen yaygın düşüncenin bilimsel olarak doğru olmayabileceği öne sürüldü. 

The Guardian'ın aktardığı habere göre, akneye yatkın kişilerin cildinin genellikle yağlı olması ve dolayısıyla insanların pizza veya hamburger gibi yağlı yiyeceklerin sivilceye neden olduğuna inanmasına yol açtığı kaydedildi.

Nottingham Üniversitesi'nde tıp dermatologu olan Dr. Rosalind Simpson, "İnsanlar yağlı yiyecekler yemenin ciltteki yağı artırdığını ve bunun da akneye yol açtığını düşünür. Ama bu yanlış bir kanı. Cildinizdeki yağ, gözeneklerdeki sebum çoğunlukla hormonlar ve genetik faktörlerden etkilenir." ifadelerini kullandı. 

Aknenin temel nedeninin ergenlik döneminde erkeklerde ve kadınlarda görülen androjen veya erkeklik hormonlarının artışı olduğu belirtildi. Bu durumun sebum üretiminde artışa neden olduğu ve ölü deri hücreleriyle birleşerek gözenekleri tıkayabildiğinin altı çizildi. Yağlı ortamın, ciltte doğal olarak bulunan bakterilerin çoğalmasına ve iltihaplanmaya yol açmasına olanak tanıdığı ön plana çıktı.

Simpson, çevresel faktörlerin rol oynadığını da sözlerine ekledi.

Simpson, şunları dile getirdi:

"Rafine şekerlerin buna katkıda bulunabileceğine dair yeni kanıtlar ortaya çıkıyor. İnsanlar sivilceleri tedavi etmek için beslenme düzenlerini değiştirmeye çalışıyor, ancak kısıtlayıcı diyetler, özellikle gençler için, tıbbi gözetim altında yapılmadığı sürece zararlı olabilir"

 

" ifadelerini kullandı. 

Aknenin temel nedeninin ergenlik döneminde erkeklerde ve kadınlarda görülen androjen veya erkeklik hormonlarının artışı olduğu belirtildi. Bu durumun sebum üretiminde artışa neden olduğu ve ölü deri hücreleriyle birleşerek gözenekleri tıkayabildiğinin altı çizildi. Yağlı ortamın, ciltte doğal olarak bulunan bakterilerin çoğalmasına ve iltihaplanmaya yol açmasına olanak tanıdığı ön plana çıktı.

Simpson, çevresel faktörlerin rol oynadığını da sözlerine ekledi.

Simpson, şunları dile getirdi:

"Rafine şekerlerin buna katkıda bulunabileceğine dair yeni kanıtlar ortaya çıkıyor. İnsanlar sivilceleri tedavi etmek için beslenme düzenlerini değiştirmeye çalışıyor, ancak kısıtlayıcı diyetler, özellikle gençler için, tıbbi gözetim altında yapılmadığı sürece zararlı olabilir"

 

.

Haber Merkezi