Vanlı balıkçılar yeni sezon için hazır: Tekneler suya indi

Van Gölü'nde İnci balığı üreme dönemi başlamadan önce balıkçılar, av yasağına hazırlanmak için teknelerini suya indiriyor.

Yayınlanma:
Vanlı balıkçılar yeni sezon için hazır: Tekneler suya indi

Van Gölü'nde İnci Kefali Av Yasağına Hazırlık

Dünya'da sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin üreme döneminde başlatılan av yasağının bitmesine sayılı günler kalırken, balıkçılar teknelerini bakıma alarak hazırlıklarını tamamlıyor.

Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan inci kefalleri, üremek için tatlı sulara ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle üreme döneminde avlanmalarına izin verilmeyen inci kefalleri, 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında koruma altına alınıyor. Bu süreçte inci kefalleri, göç ettikleri suları ters yönde yüzerek üreme alanlarına ilginç bir göç sergiliyor. Balıkçılığın önemli geçim kaynağı olan bu tür aynı zamanda bölge turizmine de katkı sağlıyor.

Av yasağı süresince teknelerini karaya çıkaran balıkçılar, bakım ve onarımlarını tamamlayarak hazır hale getiriyorlar. Tekneler boyanıp, ağlar kontrol edilerek tekrar suya indiriliyor. Vanlı balıkçı Ahmet Çıkla, bu sezon için bereketli bir dönem beklediklerini belirterek, Av yasağının bitmesiyle birlikte göle açılacağız. Bu yılın iyi geçmesini umut ediyoruz dedi.