Uyku Problemi Yaşayanların Dikkatine! Demans Riski Taşıyor Olabilirsiniz

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar, uyku düzeni ile demans riski arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koyuyor. Düzenli uyku almanın beyin sağlığı için önemli olduğu ve demans riskini azalttığı vurgulanıyor.

Yayınlanma:
Uyku Problemi Yaşayanların Dikkatine! Demans Riski Taşıyor Olabilirsiniz

Bilim insanları, uyku düzeni ve demans arasındaki ilişki üzerine yapılan araştırmalarda önemli bulgulara ulaştı. Geçmişte yeterli uyku almanın beyin sağlığı için önemli olduğu belirtilmişken, yeni araştırmalar her gün aynı saatte yatıp uyanmanın demans riskini düşürdüğünü gösteriyor. Araştırmacılar, düzensiz uyku düzenine sahip kişilerin yüzde 53 daha yüksek demans riskiyle karşı karşıya olduğunu tespit ettiler.

Melbourne'deki Monash Üniversitesi'nden araştırmacı Matthew Pase, gece yedi ila dokuz saat uyumanın yanı sıra düzenli bir uyku programının demans riskini azaltmada önemli olduğunu belirtiyor. Pase, "Araştırmamız, demans riskinin azaltılmasında uyku düzeninin kritik bir faktör olduğunu gösteriyor." diyor.

Araştırma ekibi, Birleşik Krallık'ta ortalama yaşı 62 olan 88 bin kişinin yedi yıllık verilerini inceledi. Katılımcılar, uyku döngülerini ölçen cihazlar takarak uyku düzenlerinin analiz edilmesine olanak tanıdılar. Düzenli uyku düzenine sahip kişilerin uyku düzenlilik indeksi 100 iken, düzensiz uyuyanların indeksi sıfıra yakındı. Araştırma, düzensiz uyku düzenine sahip olanlarda demans riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

Bu araştırma, uyku düzeni ve demans riski arasındaki ilişkiyi daha da netleştiriyor ve herkes için düzenli uyku almanın önemini vurguluyor.

shutterstock1706492998jpg-xowl9tts1k6gl1fxrniaqg.jpeg

Deliksiz Bir Uyku İçin 11 Püf Noktası

  1. Öncelikle uyku için yatak odası tercih edilmelidir. Televizyon karşısında keyifli olduğu zannedilen kısa kestirmeler gece uykusunu bozabilmektedir.
  2. İdeal oda sıcaklığı olan 21-22 derece sağlanmalıdır.
  3. Televizyon, cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik eşyalar yatak odasında bulunmamalıdır. Hatta yatakta bu cihazlarla zaman geçirmek bile uyku kalitesini bozabilmektedir.
  4. Yatak odasının ışık ve ses izolasyonuna dikkat edilmelidir.
  5. Uyurken gece lambası kullanılmamalıdır. Uyku da salgılanan melatonin hormonu sadece karanlıkta aktive olmaktadır.
  6. 20:30 - 23:00 arasında en üst seviyeye ulaşan melatonin hormonundan faydalanmak için bu saat dilimleri arasında uykuya dalmak uyku kalitesini artırmaktadır.
  7. Uyku için yatağa yatmadan önce diş fırçalamak veya tuvalet ihtiyacı gibi hazırlıklar bitirilmelidir.
  8. Akşam 19.00’dan sonra herhangi bir besin tüketilmemelidir. Özellikle çay kahve gibi uyarıcılardan uzak durmak önemlidir. Uykuyu getirmesi için tüketilen süt diğer yiyecek ve içecekler reflüyü tetikleyebilmektedir.
  9. Haftada en az 3 gün spor yapılmalıdır. Uykusuzluk sorunu yaşayan kişilerin akşam sporu yapması faydalı olabilmektedir. Akşam yemeğinden önce kardiyo tarzı yapılan hafif sporlar uykusuzluk sorununu çözebilmektedir. Ağır sporlar sanılanın aksine uykusuzluk sorunu yaratabilmektedir.
  10. Hafta sonu dahil aynı saatte yatılıp aynı saatte kalkılmasına dikkat edilmelidir. 12.00-14.00 arası yaşanan melatonin salgılamasından faydalanmak için hafta sonları 45 dakikayı geçmeyecek bir öğlen uykusu tercih edilebilir.
  11. Yatağa yatılmasına rağmen yarım saat 45 dakika uyunamadığı takdirde yataktan çıkılmalıdır. Farklı bir odada kitap okunarak tekrar yatılması olumlu sonuçlar vermektedir.