Türk Mutfağının Vazgeçilmezi Biberde Hasat Başladı
Manisa Demirci'de ilaçsız ve susuz yetişen, yüksek rakımlı yayla kuru fasulyesinde hasat başladı. Bardakçı Mahalle Muhtarı, kuru fasulyenin 120-150 TL, taze fasulyenin ise 80-100 TL arasında satıldığını belirtti. İlçede 800 dekar alanda yapılan üretim, 18 mahallede gerçekleştiriliyor.
22 Eylül 2025 11:01
Manisa'nın Demirci ilçesinde yüksek rakımlı yaylalarda zirai ilaç kullanmadan ve susuz olarak üretilen kuru fasulyede hasat başladı. Bardakçı Mahalle Muhtarı Süleyman Sarışın, "Kuru fasulyemiz şu anda 120 ila 150 lira arasında satılıyor. Taze fasulyemiz ise 80 lira ile 100 lira arasında satılıyor" bilgisini paylaştı.
Demirci’de 800 dekar arazide üretimi yapılan kuru fasulyede eylül ayı itibariyle harman hasadına başlandı. Bardakçı Mahallesi başta olmak üzere Mahmutlar, Söğütçük, Çanakçı mahalleleri ile birlikte 18 mahallede kuru fasulye üretimi yapılıyor. İlçede en çok kuru fasulye üretimi yılda 25 bin ton ile Bardakçı Mahallesi'nde gerçekleştiriliyor.
1300 rakımda üretilen Demirci Fasulyesi kolay pişmesi ve lezzeti ile de Türkiye’de ki birçok il tarafından tercih ediliyor.
Demirci İlçe Tarım ve Orman Müdürü Faruk Şenyurt, "İlçemizde 18 kırsal mahallede kuru fasulye üretimi yapılmaktadır. 800 dekar arazide üretimi yapılan kuru fasulyede yılda 80 ton üretim kapasitemiz mevcut. Kuru fasulyenin yanı sıra ilçemizde 460 dekar arazide 345 ton taze fasulye üretimi de yapılmaktadır" dedi.
Bardakçı Mahalle Muhtarı Süleyman Sarışın ise şu ifadeleri kullandı:
"Rekolte düşüklüğümüz yok. Kuru fasulyemiz hiç sulanmadan çeşni türü ile üretiyoruz. Buradan Türkiye’nin her yerine gönderim yapıyoruz. Mayıs ayında başlıyoruz dikime haziran ayı ortasına kadar yapıyoruz. Fasulye çapası yapılıyor arada. Hasadımız eylül ayında başlıyor. Fasulyesini toplayan harmana getirip seriyor. Yaklaşık 1 hafta serilip kuruduktan sonra kimisi çomakla, kimisi traktörle üzerinden geçiyor. İmkânı olanda patozdan geçiriyor. Kuru fasulyemiz şu an kilosu 120 ile 150 lira arasında satılıyor. Taze fasulyemiz ise kalitesine göre kilosu 80 lira ile 100 lira arasında alıcı buluyor. Fasulyemiz, kısa sürede pişmesi ve çeşnisi nedeniyle çok tercih ediliyor. Mahallemizde 2 bin 500 dönüm arazide üretiliyor. Her geçen yılda üretim sahamız büyüyor."
Mahalle sakinlerinden üretici İdris Bayram ise "Fasulyemizi ayırıp samanlarını da hayvanlarımıza yem olarak kullanıyoruz. Hiçbir şeyi zayiat olmaması için dikkat ediyoruz. Fasulyelerimiz İzmir, İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok ile gönderiyoruz. İlk önce tarlalarımızı nadasa çekiyoruz. Sonraki yıl fasulyemizi ekiyor, Ağustos ayında hasada başlıyoruz. Bardakçı'nın fasulyesini yiyen tavuk etini tercih etmez. Üretimde hiçbir şekilde zirai ilaç kullanmıyor ve sulamada yapmıyoruz" diye konuştu.
1300 rakımda üretilen Demirci Fasulyesi kolay pişmesi ve lezzeti ile de Türkiye’de ki birçok il tarafından tercih ediliyor.
Demirci İlçe Tarım ve Orman Müdürü Faruk Şenyurt, "İlçemizde 18 kırsal mahallede kuru fasulye üretimi yapılmaktadır. 800 dekar arazide üretimi yapılan kuru fasulyede yılda 80 ton üretim kapasitemiz mevcut. Kuru fasulyenin yanı sıra ilçemizde 460 dekar arazide 345 ton taze fasulye üretimi de yapılmaktadır" dedi.
Bardakçı Mahalle Muhtarı Süleyman Sarışın ise şu ifadeleri kullandı:
"Rekolte düşüklüğümüz yok. Kuru fasulyemiz hiç sulanmadan çeşni türü ile üretiyoruz. Buradan Türkiye’nin her yerine gönderim yapıyoruz. Mayıs ayında başlıyoruz dikime haziran ayı ortasına kadar yapıyoruz. Fasulye çapası yapılıyor arada. Hasadımız eylül ayında başlıyor. Fasulyesini toplayan harmana getirip seriyor. Yaklaşık 1 hafta serilip kuruduktan sonra kimisi çomakla, kimisi traktörle üzerinden geçiyor. İmkânı olanda patozdan geçiriyor. Kuru fasulyemiz şu an kilosu 120 ile 150 lira arasında satılıyor. Taze fasulyemiz ise kalitesine göre kilosu 80 lira ile 100 lira arasında alıcı buluyor. Fasulyemiz, kısa sürede pişmesi ve çeşnisi nedeniyle çok tercih ediliyor. Mahallemizde 2 bin 500 dönüm arazide üretiliyor. Her geçen yılda üretim sahamız büyüyor."
Mahalle sakinlerinden üretici İdris Bayram ise "Fasulyemizi ayırıp samanlarını da hayvanlarımıza yem olarak kullanıyoruz. Hiçbir şeyi zayiat olmaması için dikkat ediyoruz. Fasulyelerimiz İzmir, İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok ile gönderiyoruz. İlk önce tarlalarımızı nadasa çekiyoruz. Sonraki yıl fasulyemizi ekiyor, Ağustos ayında hasada başlıyoruz. Bardakçı'nın fasulyesini yiyen tavuk etini tercih etmez. Üretimde hiçbir şekilde zirai ilaç kullanmıyor ve sulamada yapmıyoruz" diye konuştu.
.
Haber Merkezi