Sarısında Kırmızı Lekeler Bulunan Yumurtaların Sağlık Riskleri Araştırıldı

Yumurta sarısındaki kırmızı ya da kahverengi lekeler ne anlama geliyor? Yemek yemekte güvenli mi? Detaylar haberimizde!

Yayınlanma:
Sarısında Kırmızı Lekeler Bulunan Yumurtaların Sağlık Riskleri Araştırıldı

Yumurtalardaki Kırmızı Lekelerin Gerçekleri ve Güvenliği

Hepimizin fark ettiği gibi, bir yumurta kırıldığında üzerinde kırmızı ve kahverengi lekelerin belirdiğini görebiliriz. Ev hanımlarının bazıları bu tür yumurtaları atarken, bazıları sakin bir şekilde pişirir. Ancak bu kırmızı noktaların aslında ne olduğunu, işlevlerini ve yenilip yenilmeyeceğini size açıklayacağız.

Genellikle, bu lekeler ev yapımı yumurtalarda daha sık görülür; mağazadan satın alınan yumurtalarda neredeyse hiç bu tür leke olmaz. Bunun nedeni, fabrikalarda tüm yumurtaların kontrol edilmesi, taranması ve reddedilmesidir. Bu sayede katkısız bir ürün raflarda yerini alır. Ancak bazı istisnalar vardır - genellikle kahverengi yumurtalarda görülür, çünkü kabukları tamamen aydınlatılmaz. Bu nedenle kırmızı noktalar gözden kaçabilir.

İstatistiklere göre tavuk yumurtalarının yüzde 15'inde kırmızı ve kahverengi lekeler bulunur. Yumurta sarısına damarlar taşıyan bir zar içeren yumurta oluşur. Yumurta sarısı olgunlaştığında, bu zar serbest bırakılır ve kan yumurtaya girer.

Uzmanlar, tavukların yaşlandıkça daha fazla kanlı lekeli yumurta yumurtlayabileceğini belirtiyor. Lekenin görünümü tavukların genetiğinden de etkilenebilir.

Bu yumurtalar güvenli mi? Bu konuda kesin bir cevap olmamakla birlikte, doktorlar kırmızı lekeli taze yumurta tüketmemenizi önerir. Ancak kaynatıldığında veya kızartıldığında oldukça güvenli hale gelirler. Omlet veya unlu mamuller yaparken lekeleri çıkararak kanın ürüne girmesini engelleyebilirsiniz.