Sanatçılara yönelik baskı artıyor

Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu, son altı ayda Türkiye'de yaşanan sanatsal ifade özgürlüğü ihlallerini, ilgili kurumların özgürlük mücadelesinde attığı adımları ve elde edilen ilerlemeleri detaylı bir raporla kamuoyu ile paylaştı.

Yayınlanma:
Sanatçılara yönelik baskı artıyor

Sanat Özgürlüğüne Yönelik İhlaller Artıyor

Son 6 ayda Türkiye’de sanatsal ifade özgürlüğü konusunda yaşanan ihlalleri inceleyen Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu, detaylı bir rapor hazırladı. Raporda, kültür sanat alanındaki sansürler, hukuksal engeller, etkinlik iptalleri, hedef gösterme ve saldırılar, cinsiyetçilik, vize engelleri ve diğer baskılar ele alındı.

Rapora göre, 2024’ün ilk 6 ayında toplam 126 sanatsal ifade özgürlüğü ihlali tespit edildi. Bu ihlallerin 22’si hedef gösterme ve saldırı, 21’i sansür ve yasak, 21’i etkinlik iptali, 21’i ekonomik ve siyasi baskı, 21’i hukuksal engel, 13’ü toplumsal cinsiyete dayalı ihlal ve 2’si vize engeli olarak belirlendi. Geçen yılın aynı döneminde ise toplam 95 ihlal raporlanmıştı, bu da gösteriyor ki sanat özgürlüğüne yönelik ihlaller artmaya devam ediyor.