Peru'da Dang Humması Vakalarındaki Artış Alarm Veriyor

Peru'nun Piura kentinde yaşanan yüksek sıcaklıklar, dang humması vakalarında ciddi bir artışa neden oldu. Ülke genelinde bu yılın ilk sekiz haftasında 34 binden fazla vaka kaydedildi, bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre iki kat daha yüksek.

Yayınlanma:
Peru'da Dang Humması Vakalarındaki Artış Alarm Veriyor

Peru'nun Piura kentindeki yoksul bir mahalle olan Pedregal Grande sakinleri, kıtlık nedeniyle günde yalnızca 30 dakika su alabiliyor ve bu da onları sivrisineklerin üreme alanı haline gelen plastik tanklarda toplamak zorunda bırakıyor.

AP'de yer alan habere göre kavurucu sıcaklıklar ve klima eksikliği insanları evlerinden çıkmaya zorluyor. İnsanların sivrisineklerin saldırısına uğraması sonucu dang humması endişe verici bir şekilde yayılıyor.

Birkaç gün önce hastalığa yakalanan Perulu sürücü Segundo Ramos, "Biraz hava almak için dışarı çıktığınızda sivrisinekler aniden gelip size saldırıyor" dedi.

PİURA'DA 5 BİN 275 DANG HUMMASI VAKASI

Sakinlerden Ramos, 97 derecelik sıcaklığa dayanmaya çalışırken, "Komşumda dang humması var. 100 metre mesafede 3-4 hasta komşu var" ifadesini kullandı.

Piura, 5 bin 275 dang humması vakasıyla dün Peru'nun en çok etkilenen ikinci şehri oldu. Ülkenin Sağlık Bakanlığına göre, Peru'da bu yılın ilk sekiz haftasında toplamda 34 binden fazla dang humması vakası kaydedildi; bu sayı, 2023'ün aynı dönemine göre iki kat daha yüksek.

Peru hükümeti, El Nino'nun neden olduğu normalden yüksek sıcaklıkların ortasında artan vaka sayısı nedeniyle Pazartesi günü çoğu eyalette sağlık acil durumu ilan etmişti. Piura'daki yetkililer, dang hastalarını kabul etmek için hastanelerde özel alanlar kurmaya başladı.

YILIN İLK İKİ AYINDA 44 PERULU HAYATINI KAYBETTİ

Geçtiğimiz yıl meydana gelen dang humması salgını, binlerce kişinin acil servislere başvurmasına neden olmuştu. Ancak geçtiğimiz yılki salgın Peru'da 21 kişiyi öldürürken, dang humması yalnızca bu yılın ilk iki ayında 44 Perulu'nun hayatına mal oldu.

Piura'ya gönderilen tropik hastalıklar uzmanı Santiago Valdez, su kıtlığı ve depolama uygulamalarının sıcak ve nemli koşullarda üreyen bir sivrisinek olan Aedes Aegypti tarafından yayılan hastalığı körüklediğini söyledi. "İnsanlar su toplamaya zorlanıyor ve ne kadar kapalı kaplar bulundurmaya çalışılsa da her zaman dikkatsizlik oluyor ve sivrisinekler yumurtalarını bırakıp ürüyor" dedi.

Dang humması vakalarının çoğu hafif semptomlar gösterse de hastalık şiddetli baş ağrılarına, ateşe ve kas ağrılarına neden olabilir.

Aralık ayında Dünya Sağlık Örgütü, Peru'daki 2023 dang humması salgınının, özellikle ülkenin kuzeyinde sivrisinek popülasyonlarının artmasına yardımcı olan yağmurlar ve yüksek sıcaklıklarla bağlantılı olduğunu söylemişti.