Özcan Deniz'den RTÜK'e 'Kızıl Goncalar' Tepkisi: Ahlak bekçisi değilim!

RTÜK tarafından para ve yayın durdurma cezası verilen, tarikatlar ve iktidar yanlılarının hedefi haline gelen "Kızıl Goncalar" dizisi, 22 Ocak'ta yeniden ekranlara dönüyor.

Yayınlanma:
Özcan Deniz'den RTÜK'e 'Kızıl Goncalar' Tepkisi: Ahlak bekçisi değilim!

Kızıl Goncalar dizisi, RTÜK'ün para ve yayın durdurma cezalarına rağmen yeniden ekranlara dönüyor. Dizi, 22 Ocak'ta FOX TV'de izleyiciyle buluşacak.

Seküler Atatürkçü Levent (Özcan Deniz) ve tarikat gölgesinde çocuk yaşta evlendirilen Meryem'in (Özgü Namal) hikayesini anlatan Kızıl Goncalar, ilk bölümüyle 8 Aralık 2023'te yayınlanmıştı. Dizi, tarikatlar ve yandaş medya tarafından hedef gösterilmiş, afişlerine boyalı saldırı düzenlenmiş ve çekimler için verilen mekan izinleri de iptal edilmişti.

Bu gelişmelerin ardından RTÜK de diziyi hedef almış ve FOX TV'ye 9 milyon TL idari para cezası ve 2 kez program durdurma yaptırımı uygulamıştı. Kızıl Goncalar'ın, "toplumun milli ve manevi değerlerine aykırılıklar" içerdiği savunulmuştu.

RTÜK'ün CHP'li üyesi Tuncer Keser, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Kızıl Goncalar'a ceza verilmesinin nedenlerinden birinin dizideki 'börek sahnesi' olduğunu belirtmişti. Bu sahnede, Meryem'in börek yaparken başörtüsünü çıkarması, tarikatların tepkisine neden olmuştu.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, RTÜK'ün cezasını onaylamış ve 8 Ocak'ta dizinin yayın saatinde deprem belgeseli yayınlamıştı.

Dizinin yayın tarihini de duyuran Özcan Deniz, şunları kaydetti:

"Ahlak bekçisi değilim. Lakin kariyerimin en ahlaklı işinin içinde olduğumu düşünüyorken, dramatik bir şekilde ahlaksızlıkla suçlandı bu iş. Hem de ahlaksızlık denizinin içinden cımbızlanarak. 22 Ocak'ta yeniden ekranlardayız."

ozcan-deniz-sessizligini-bozdu-rtuk-e-kizil-goncalar-tepkisi.jpeg

Kızıl Goncalar'ın yeniden ekranlara dönecek olması, diziyi hedef alan kesimlerde tepkiye neden oldu. Tarikatların yanı sıra iktidar yanlıları da dizinin yeniden yayınlanmasına karşı çıktı.

Diziyi destekleyenler ise, RTÜK'ün cezalarının siyasi olduğunu ve ifade özgürlüğünün ihlali olduğunu savunuyor. Kızıl Goncalar'ın yeniden yayınlanacak olması, ifade özgürlüğü tartışmalarını da yeniden alevlendirecek gibi görünüyor.