Otomatik kendini temizleyen cam teknolojisi ile cam silme derdi sona erdi

Almanya'daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü'nden bilim insanları, lotus bitkisinin yapraklarından esinlenerek geliştirdikleri özel malzeme sayesinde cam duvar ve çatıların yerini alacaklar. Bu şeffaf malzeme gizlilik sağlarken, kendini temizleme özelliğine de sahip.

Yayınlanma:
Otomatik kendini temizleyen cam teknolojisi ile cam silme derdi sona erdi

Cam Temizliği ve Enerji Tasarrufu İçin Yenilikçi Çözüm: Kendini Temizleyen Cam

Cam silmek hem tehlike barındırması hem de zorlu olmasıyla bilinir. Ancak Alman mühendisler, lotus bitkisinin yapraklarından ilham alarak kendi kendini temizleyen camı mümkün kılan yeni bir malzeme geliştirdi.

Doğal ışığın binalara girmesi enerji tasarrufu açısından önemlidir. Ancak cam, parlama ve aşırı ısınma gibi sorunlara yol açabilir. Yeni bir malzeme olan Polimer bazlı mikro-fotonik çok fonksiyonlu metamateryal (PMMM), bu sorunlara çözüm sunuyor.

PMMM, saç telinin 10'da biri kadar ince silikon piramitlerden oluşur. Bu piramitler, ortam sıcaklığını düşürerek malzemenin kendini temizlemesini sağlar. Ayrıca güneş ışığını hapsetmek yerine ısıyı serbest bırakarak binanın içini daha serin tutar.

Malzeme aynı zamanda parlamayı azaltır ve mahremiyeti korur. PMMM'nin şeffaflığı yüzde 95'tir ve ışığın yüzde 73'ünü etrafa dağıtmaz, bu da iç mekanın daha iyi görünmesini sağlar.

PMMM'nin çevre dostu bir polimerden yapılmış olması, sürdürülebilir yapıların geleceği için umut vaat eder. Ayrıca yarattığı soğutucu etki, enerji tasarrufu sağlayarak klimaya duyulan ihtiyacı azaltabilir. Yeni malzeme, lotus yapraklarındaki temizlik mekanizmasını taklit ederek kendini temizleme özelliği sunar.