Köylü kadınlar, 2 bin yıllık mozaikleri nakış ustalığıyla yeniden canlandırıyor
Manisa, Sardes Antik Kenti'nde bulunan Lidya Krallığı'nın başkenti olan çağının en büyük sinagogunun restorasyon çalışmalarında köylü kadınlar da aktif rol alıyor. Sart Mahallesi'nde yaşayan kadınlar, sinagogdaki 2 bin yıllık taban mozaiklerini yenileme çalışmalarında yer alıyor.
Lidya Krallığı'nın Başkenti Sardes'teki Sinagog Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor
Lidya Krallığı'nın başkenti Sardes'te 120 yıl önce başlayan kazı ve restorasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. ABD Wisconsin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nick Cahill liderliğinde yürütülen çalışmalar kapsamında, sinagogun üst kısmı 3 yıl önce çatı ile kapatılmış ve zemindeki mozaik taşlar 9 kadın köylü tarafından temizlenmeye başlanmış.
1963 yılında keşfedilen sinagogun antik dünyanın en büyük sinagoglarından biri olduğunu belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Cahill, mozaiklerin farklı bölgelerden getirilen taşlarla aslına uygun şekilde restore edildiğini açıkladı.
Restorasyon çalışmalarının Sart Mahallesi'nde yaşayan 9 tecrübeli kadın tarafından yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Cahill, sinagogun 1963'ten bu yana geçen süre zarfında zarar gördüğünü ve mozaiklerin korunması amacıyla 3 yıl önce çatı ile kaplandığını ifade etti.
Mozaik restorasyonunda görev alan Sevinç Akçayım, komşuları ve kızıyla birlikte tarihi yeniden canlandırmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtirken, Bu işi severek yapıyoruz. Çünkü tarihe elimiz değiyor. Bu çok farklı bir duygu. Bizler yaşlandığımızda çocuklarımız buraya gelecekler ve 'Bu restorasyonu annelerimiz yaptı' diyecekler. Nakış yapar gibi çalışarak tarihi yeniden canlandırıyoruz şeklinde konuştu.