Kadınlarda Kısırlık Nedenleri Aydınlandı!

Çin'deki Tsinghua Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Eif4enif1 genindeki değişikliklerin yumurtalıklarda kısırlığa yol açabileceğini keşfetti. Bu bulgu, kısırlık tedavisinde yeni yöntemlerin geliştirilmesine olanak sağlayabilir.

Yayınlanma:
Kadınlarda Kısırlık Nedenleri Aydınlandı!

Çin'de bulunan Tsinghua Üniversitesi'nden bilim insanları, kısırlık araştırmalarında önemli bir keşfe imza attı. Araştırmacılar, Eif4enif1 adındaki bir genin değişikliklerinin, yumurtalıklardaki kısırlık sorunlarına yol açabileceğini belirledi. Bu genetik değişikliğin, yumurta hücrelerinin düzgün şekilde olgunlaşmasını ve yumurtlamayı engellediği saptandı.

Yumurtlamasızlık sonucu döllenme gerçekleşemiyor. Özellikle, zararlı DNA yapısının, yumurta hücrelerinin içindeki mitokondri işleyişini bozduğu gözlendi. Kısırlık, dünya çapında yaklaşık 48 milyon çifti etkiliyor ve bu vakaların %1-2'si yumurtlama süreciyle ilgili sorunlardan kaynaklanıyor.

kisirlik.webp

Araştırma lideri Profesör Kehkooi Kee, Eif4enif1 geni ve mitokondri arasındaki ilişkinin daha önce keşfedilmediğini açıkladı. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, mitokondriyal işlevin düzeltilmesinin doğurganlığı artırabileceği ortaya çıktı. Araştırmacılar, şimdi insan yumurtalarındaki mitokondriyal kusurları tespit etmeye odaklanacaklar.

Development dergisinde yayınlanan bu bulgular, kısırlıkla mücadelede yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine zemin hazırlıyor. Ayrıca, gen düzenleme ilaçları ile bu sorunun çözülmesi ve etkili bir tedavi sunulması mümkün olabileceğini gösteriyor. Bu keşif, kısırlık tedavisinde yeni ufuklar açıyor ve gelecekteki tedavi yöntemleri için umut vaad ediyor.

Kadınlarda Doğurganlığı Arttıran Besinler

Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri zengin folik asit sayesinde yumurta kalitesini artırıyorlar. Ayrıca genetik anormalliklere bağlı düşük riskini de azaltıyorlar.

Brokoli: Yumurtlama için hayati önem taşıyan C vitamini ve folik asit açısından zengin bir besin. C vitamininin progesteron hormonunun hücre içine nüfuz etmesine yardımcı olup lüteal faz yetmezliği riskini azalttığı bildiriliyor.

Brüksel lahanası: Folik asit açısından zengin olan Brüksel lahanası döllenmiş olan yumurtanın rahme yerleşmesine yardımcı oluyor.

Lahana: Lahana di-indol methan açısından zengin bir besin. Bu madde infertilitenin yaygın sebeplerinden olan endometriozis ve miyom oluşumuna karşı koruyucu etki gösteriyor.

Patates: C vitamini açısından zengin ve lüteal faz yetmezliği olan kadınlarda faydalı oluyor.

Havuç: Beta-karoten açısından zengin olan havuç yumurtalıklardan yumurtlama (ovülasyon) oranlarını artırırken, oluşan hamileliğin düşükle sonuçlanma riskini de azaltıyor.

MEYVELER

Nar: İçerdiği bol miktarda C vitaminiyle progesteron hormonunun hücre içine nüfuz etmesinde kolaylaştırıyor ve rahmin en iç tabakası olan endometriumun döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için hazırlanmasına yardımcı oluyor. Ayrıca cinsel isteği de artırıyor.

Avokado: Folik asit, E vitamini, lif, doymamış yağ asitleri ve minerallerden zengin bir meyve. E vitamini, rahmin iç tabakası endometriumun olgunlaşmasına katkıda bulunarak döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesine yardımcı oluyor.

Muz: B6 vitamini ve potasyum açısından zengin bir meyve. Yumurtanın kalitesini artırıyor.

Kırmızı meyveler (dut, ahududu, yaban mersini): Bol miktarda C vitamini ve folik asit içeren kırmızı meyveler progesteron hormonunun hücre içine nüfuz etmesine yardımcı olup lüteal faz yetmezliği riskini düşürüyor.

HAYVANSAL PROTEİNLER

Yağsız et (tavuk, kırmızı et): Demir ve esansiyel yağ asitleri açısından zenginler. Demir eksikliği kadınlarda yumurta oluşumu ve yumurtlama sorunlarına neden olabiliyor. Haftada 2 kez tüketmek gerekiyor.

Yumurta: D vitamini, kolin, omega-3 yağ asitleri ve folik asit açısından zengin. Bu içerikleri sayesinde Polikistik Over Sendromu (PCOS) ve miyom gibi iyi huylu ur nedeniyle gelişen döllenme sorunlarının aşılmasına katkı sağlıyor. Ayrıca yumurta kalitesini artırıyor. Günde 1 veya 2 yumurta farklı şekillerde tüketilmeli.

Kabuklu deniz ürünleri (Karides, İstiridye vs): B12 vitamini açısından çok zengin olan bu deniz ürünleri döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesine yardımcı oluyorlar.

Somon: Omega 3 yağ asitleri açısından çok zengin olan somon yumurta kalitesini artırıyor.