Kadın Sürücüler Trafikte Taciz Ve Ayrımcılığa Uğradığını Söylüyor

Diyarbakır'da kadın sürücüler, trafikte cinsiyetçi davranışlara maruz kaldıklarını belirtiyor. Sözlü taciz, korna ile rahatsız etme ve yol vermeme gibi ayrımcı uygulamalarla karşılaştıklarını ifade eden kadın sürücüler, bu tür davranışların hem trafik kurallarına hem de insan haklarına aykırı olduğunu vurguluyor.

Yayınlanma:
Kadın Sürücüler Trafikte Taciz Ve Ayrımcılığa Uğradığını Söylüyor

Diyarbakır'da kadın sürücüler, trafikte karşılaştıkları cinsiyetçi ayrımcılığa dikkat çekerek, sözlü saldırılardan kornayla tacize, yolda sıkıştırmalardan acemi muamelesi görmeye kadar birçok olumsuz deneyim yaşadıklarını dile getirdiler.

KADIN SÜRÜCÜLERDEN TEPKİ

Sürücülerden Meral Korkmaz, kadın sürücülerin trafik kurallarına daha fazla riayet etmelerine rağmen, bazı erkek sürücülerin saygısız davranışlarına maruz kaldıklarını belirtti. Korkmaz, "Korkutmak amacıyla makas atmalar, sıkıştırmalar, yüksek sesle korna çalma, sözlü tacizler ve yol vermeme gibi davranışlara maruz kalıyoruz" şeklinde konuştu.

“Kesin kadın sürücüdür” gibi küçümseyici ifadelerle karşılaştıklarını vurgulayan Korkmaz, "Sadece direksiyon başındaki bir kadını görmek bile bazı erkeklerde tahammülsüzlük yaratabiliyor… Oysa biz kadınlar çoğu zaman daha dikkatli ve kurallara uygun şekilde araç kullanıyoruz" dedi.

Korkmaz, bu tür davranışların sadece trafik kurallarını değil, aynı zamanda temel insan haklarını da ihlal ettiğini vurgulayarak, "Trafikte herkesin can güvenliği ve saygı görme hakkı vardır. Cinsiyetin sürüş kalitesiyle ilgisi yoktur, önemli olan saygı, empati ve sorumluluktur" açıklamasında bulundu.

Güneydoğu Ekspres'ten Güneş Ocağa'nın haberine göre, bir diğer kadın sürücü Nurtap Camkıran ise araç kullanırken yol vermeme, acemi muamelesi görme ve küçük düşürücü ifadelerle karşılaştıklarını ifade etti. Camkıran, "Sıklıkla korna çalınarak ya da agresif sürüşlerle taciz ediliyoruz. Ve maalesef ki bu davranışların artık sıradanlaşmış durumda" dedi.

YAŞANAN OLAYLAR

Camkıran, yaşadığı bir olayı şu sözlerle anlattı: "Bir erkek sürücünün arkamda ısrarla selektör yakarak beni sıkıştırdığı oldu. Sağa çektim, önümden geçerken camı açıp hakaret etti. Bunu sadece kadın olduğum için yaptı."

Uzmanlar, bu tür tutumların toplumsal cinsiyet rolleriyle şekillenmiş sistematik bir sorun olduğunu belirterek, çözüm önerilerini sıraladı.

Haber Merkezi