Haksız Yere En Uzun Süre Cezaevinde Kalan Simmons'ın Hikayesi

Glynn Simmons, 1974'te işlenen bir cinayet nedeniyle haksız yere hüküm giyerek 48 yıl hapis yattı. Ancak Temmuz ayında yargıç, yeniden yargılanma kararı verdi ve Simmons serbest bırakıldı.

Yayınlanma:
Haksız Yere En Uzun Süre Cezaevinde Kalan Simmons'ın Hikayesi

1974'te Oklahoma'da işlenen bir cinayet sonucu, Glynn Simmons adında bir adam 48 yıl 1 ay 18 gün hapis cezasına çarptırıldı. 71 yaşındaki Simmons, Temmuz ayında bir yargıcın kararıyla yeniden yargılanma şansı buldu ve ardından serbest bırakıldı.

Yeniden Yargılanma ve Beraat

Pazartesi günü, bölge savcısı Simmons'ın yeniden yargılanmasını gerektirecek yeterli kanıt olmadığını açıkladı. Ertesi gün Oklahoma Bölge Yargıcı Amy Palumbo, Simmons'ın masum olduğuna hükmetti. Palumbo, Simmons'ın mahkumiyetine yol açan suçun onun tarafından işlenmediğine dair açık ve ikna edici deliller olduğunu belirtti.

Simmons, mahkeme kararının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bu durumun bir dayanıklılık ve azim dersi olduğunu ifade etti. "Kimsenin size bunun olamayacağını söylemesine izin vermeyin çünkü bu gerçekten mümkün olabilir" dedi.

Cezanın İptali ve Tazminat

Simmons, 1975'te Don Roberts ile birlikte, Oklahoma City'deki bir dükkanın soygunu sırasında Carolyn Sue Rogers'ın ölümüyle ilişkilendirilerek suçlu bulunmuş ve idam cezasına çarptırılmıştı. Cezaları daha sonra ömür boyu hapse çevrildi. Simmons, cinayet işlendiği sırada Louisiana eyaletinde olduğunu iddia etmişti.

Temmuz ayında, savcıların savunma avukatlarına tüm kanıtları göstermedikleri ortaya çıktı. Bir görgü tanığının başka şüphelileri de teşhis ettiği belirlendi ve Simmons'ın cezası iptal edildi.

Oklahoma'da, yanlış hüküm giyen kişilere 175 bin dolar (yaklaşık 5 milyon 98 bin Türk Lirası) kadar tazminat ödenebiliyor. Simmons, karaciğer kanseriyle mücadele ederken, yaşam masrafları ve kemoterapi tedavisi için binlerce dolar bağış toplamıştı.

Bu olay, adalet sisteminin hatalarına ve bireylerin uzun yıllar boyunca haksız yere hapis yatmalarına dikkat çekiyor. Glynn Simmons'ın serbest bırakılması, adaletin geç de olsa yerine gelebileceğinin bir örneği olarak tarihe geçti.