Grip, RSV ve Covid Benzer Belirtilerle Ayırt Edilemez Hale Geldi

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk, grip, RSV ve Covid-19 gibi üst solunum yolu hastalıklarının artışı ve bu hastalıkların tedavi süreçleri hakkında bilgi veriyor. Hastalıkların benzer belirtileri ve tedavi yöntemleri üzerine önemli açıklamalar yapılıyor.

Yayınlanma:
Grip, RSV ve Covid Benzer Belirtilerle Ayırt Edilemez Hale Geldi

Son dönemlerde, grip, RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) ve Covid-19 gibi üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk'e göre, bu hastalıkların belirtileri ve başlangıç zamanları birbirine çok benziyor. Özellikle kış aylarında artış gösteren bu hastalıklar, burun akıntısı, ateş, geniz akıntısı, öksürük gibi ortak belirtilere neden oluyor. İlerleyen durumlarda nefes darlığı, balgam, baş ağrısı gibi şikayetler de görülebiliyor. Nadiren mide bulantısı ve ishal de bu hastalıkların belirtileri arasında yer alabiliyor.

Risk Grupları ve Tedavi Yöntemleri

Hamileler, 65 yaş üstü ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar bu hastalıklar için riskli gruplardır. Korunma önlemleri, maske kullanımı ve kapalı alanlardan uzak durma gibi önlemler bu gruplar için hayati önem taşımaktadır. Hastalığın bir haftadan uzun sürmesi durumunda doktora başvurulması öneriliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında temel tedavi yöntemi istirahattir. Hastaların düzenli beslenmesi, bol sıvı tüketimi, iyi uyku ve sigaradan uzak durması gerekmektedir. Özellikle İnfluenza enfeksiyonunda antiviral ilaçlar kullanılabiliyor. Ayrıca, ağrı kesici ve ateş düşürücüler gibi semptomları hafifleten ilaçlar da tedavide kullanılıyor.

almanya-hastane-ap-1960848-001.jpeg

Hayatımıza yeni giren JN1 varyantı tehlikeli mi?

JN1 varyantı, Omicron’un BA.2.86 varyantının spike proteininde türeyen, Covid-19’un yeni varyantıdır. Artan JN1 vakaları nedeniyle ve JN1’in baskın varyant haline gelmesi nedeniyle koronavirüs JN1 varyantı Dünya Sağlık Örgütü tarafından “dikkat edilmesi gereken varyant” olarak sınıflandırılmıştır. Bu varyanta yakalanan hastalar, eski varyantlara yakalandıklarında nasıl etkilendiyse aynı derecede etkilenmektedir. En çok görülen belirtileri; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, ateş, halsizlik, boğazda yanma, ağrı ve nadiren de olsa koku kaybı gibi şikayetlerdir. Bu nedenle bu varyant ile ilgili endişe edilecek bir durum bulunmamaktadır.