Gençlerde Kalp Krizleri Neden Arttı?

Prof. Dr. Oğuz Yılmaz, kalp hastalıklarının ve krizlerinin artışına dair önemli bilgiler paylaşıyor. Covid-19 pandemisi sürecinde kalp krizi vakalarının arttığını ve kalp krizi yaşının düşmeye başladığını vurguluyor.

Yayınlanma:
Gençlerde Kalp Krizleri Neden Arttı?

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Yılmaz, kalp hastalıklarının ve krizlerinin artışı üzerine dikkat çekici bilgiler verdi. Yılmaz, kalp hastalıklarının halen dünya genelinde ve ülkemizde bir numaralı ölüm nedeni olduğunu belirtiyor. Covid-19 pandemisi süresince kalp hastalarının hastaneye başvurularında azalma olduğunu ve bu durumun olumsuz sonuçlara yol açtığını ifade ediyor.

Kalp Krizi Yaşı Neden Düşüyor?

Prof. Dr. Oğuz Yılmaz, kalp krizi yaşının neden düştüğünü açıklıyor. Erkeklerde ortalama 65, kadınlarda ise 72 olan kalp krizi yaşı, sigara kullanımının azalması ve düzenli kontroller sayesinde artmışken, ailesel risk faktörleri ve kontrollerin ihmal edilmesi nedeniyle 40 yaş altında da kalp krizleri görülmeye başlamıştır. Son yıllarda 40 yaş altı kalp krizlerinde her yıl yüzde 2 civarı bir artış olduğu belirtiliyor.

Kalp Krizi Risk Faktörleri ve Oluşum Süreci

Kalp krizinin risk faktörlerine dikkat çeken Yılmaz, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve trigliserit seviyeleri, diyabet, obezite ve ailesel faktörlerin kalp krizi riskini artırdığını vurguluyor. Kalp krizinin, kalp kasına yeterli kan gitmemesi sonucu oluştuğunu ve koroner arter hastalığının kalp krizinin ana nedeni olduğunu ifade ediyor. Sigara kullanımı, yağlı beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının da kalp krizi riskini artırdığına dikkat çekiliyor. Bu bilgiler, kalp sağlığının korunması ve risk faktörlerinin azaltılması konusunda önemli bir rehber niteliği taşıyor.

Kalp krizi riskine karşı yaşam tarzı değişikliklerine gidilmesi gerekir. İşte onlar:

1 - Akdeniz mutfağını tercih edin ve doymuş yağlardan, fazla kırmızı etten ve paketli gıdalardan uzak durun.

2 - Kesinlikle sigara kullanmayın ve aşırı alkolden kaçının.

3 - Yüksek tansiyon, kolesterol ve diyabet gibi sağlık kontrollerinizi aksatmayın.

4 - Yoga, nefes egzersizleri, meditasyon ile stresle baş etme yolları geliştirin.

5 - En azından düzenli yürüyüşle hayatınıza hareket ve egzersizi dahil edin.

6 - Sağlıklı yaşamı tercih eden, birbirine destek olan sağlam dostluklarla sosyal çevrenizi kuvvetlendirin.

02kalp2jpg-qozaqffszuy469sus8xlqq.jpeg

20 yaşından sonra mutlaka kontrole gidin

Ailede bilinen kalp hastalıkları varsa genç yaşlarda herhangi başka bir sebeple kan tetkiki yapılırken, kan yağlarının da kontrol edilmesi olası riskleri erkenden yakalamak adına önemli bir ilk adım olacaktır. Geçirilen bir kalp krizinin temellerinin önceki 15-20 yılda atılmakta olduğu unutulmamalıdır.

Çocuklar okulda veya bir kulüp bünyesinde bir sportif faaliyeti düzenli yapıyor ve yarışmalara da katılıyor ise, lisans sürecinde istenen doktor kontrolünün ciddiye alınması ve mutlaka detaylı kalp kontrolünün yapılması hayati önem taşır. Özellikle ailede varsa 20 yaşından sonra her 2-4 yılda bir kalp kontrollerinin yapılmasını önerilir. 40 yaşından sonra da yine risk faktörleri belirgin olan bireylerde bu kontrollerin yılda bir yapılması güvenli olacaktır.