Ev Sahipleri ve Kiracılar İçin Önemli Duyuru

Gayrimenkul uzmanları, kira sınırlarının sabit kalmasıyla birlikte ağustos ayında en yüksek kira artışlarının beklenildiğini ve bu durumun tahliye oranlarını da etkileyebileceğini açıkladı.

Yayınlanma:
Ev Sahipleri ve Kiracılar İçin Önemli Duyuru

Gayrimenkul Uzmanları: Ağustos Ayında Yüksek Kira Artışları Bekleniyor

Gayrimenkul uzmanları, kira sınırının kalkmasıyla birlikte en yüksek kira artışlarının ağustos ayında yaşanabileceğini açıkladı. Tahliye durumunu da etkileyebileceğini belirttiler.

Özellikle bir yılın sonunda sözleşme süreksiz hale gelir ve artık kiracılar on yıl boyunca tahliye edilemez diye açıklamalarda bulunuldu. Detaylar haberin devamında…

Kira Sınırı Temmuz Ayında Kalkıyor!

Bilindiği üzere, kağıt üzerinde kalan ve ev sahibi ile kiracılar arasında tartışmaya neden olan yüzde 25 kira sınırı 2 Temmuz’dan itibaren kalkıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarında yüzde 25 sınırının devam etmesine gerek olmadığını açıkladı.

Uzmanlar, bu değişikliğin daha yüksek kira artışlarına sebep olabileceğini düşünüyorlar. Enflasyonun yükseleceğini öngördükleri için uzmanlar önümüzdeki aylarda ağustos ayında en yüksek kira artışlarının yaşanacağını tahmin ediyorlar.

Uzmanlar, yüzde 25’lik kira artış sınırının kalkmasının ardından en yüksek artışların ağustos ayında görüleceğini tahmin ediyorlar. Enflasyonun yükselmesi durumunda kiraların artacağı öngörülüyor. Ancak yaz aylarında enflasyonun düşebileceği düşünüldüğünde kira artışlarının yüzde 60-65 aralığında olacağı bekleniyor.

Uzmanlar, ev sahiplerinin artık gerekçesiz tahliye yapamayacaklarını açıkladı. Kira sözleşmeleri bir yıllıktır ve bir yılın sonunda süresiz hale gelir. Özel durumlar hariç ev sahibi kiracıyı on yıl çıkartamaz. Bu durum, düşük kiralar nedeniyle tahliyelerin yaşanmasını engelleyebilir.

Devlet, kira tespit davası açarak bölgedeki kiraları dikkate alarak kirayı güncelleme imkanı tanır. Son günlerde ev sahipleri, kiracılara tahliye taahhütnamesi imzalatıyorlar. Bu sayede kiracı belirlenen sürede evi boşaltmak zorunda kalabilir.