Erkekler Hamile Kalabilecek Mi? Erkeklik Kromozomu Yok Oluyor

Y kromozomunun dejenere olma süreci ve geleceği hakkında yapılan araştırmalar, bilim insanlarının çeşitli öngörülerde bulunmasına neden oluyor. Y kromozomunun koruyucu mekanizmaları ve potansiyel müdahaleler, gelecekteki doğurganlık ve cinsiyet belirleme süreçlerinde önemli değişikliklere yol açabilir.

Yayınlanma:
Erkekler Hamile Kalabilecek Mi? Erkeklik Kromozomu Yok Oluyor

Bir embriyonun cinsiyetini belirleyen anahtar gen olan SRY'yi taşısa da, Y kromozomu diğer kromozomlara kıyasla çok az gen içerir. Bilim insanları, Y kromozomunun dejenere olma sürecinin devam etmesi halinde sadece 4,6 milyon yıl içinde tamamen yok olabileceğini tahmin ediyorlar.

Y Kromozomunun Koruyucu Mekanizmaları

Son araştırmalar, Y kromozomunun gen amplifikasyonuna izin veren yapısal değişikliklere eğilimli olduğunu ve "palindrom" adı verilen özel yapılar geliştirdiğini gösteriyor. Ancak bilim camiasında Y kromozomunun geleceği hakkında iki ayrı görüş bulunuyor: koruyucu mekanizmalar sayesinde devam edecek ya da nihayetinde yok olacak.

Genetik Mühendisliği ve Y Kromozomu

Tartışma içerisinde, genetik mühendisliğiyle Y kromozomunun işlevinin değiştirilerek kadın çiftlerin ya da kısır erkeklerin yardımlı üreme teknikleriyle gebe kalmasının mümkün olabileceği düşünülüyor. Ancak, bu tür müdahalelerin yaygınlaşması için daha fazla araştırma ve gelişme gerekeceği belirtiliyor.