Düşük Karbonhidratlı Diyetler Kilo Almanıza Sebep Oluyor!

Yeni bir araştırmaya göre, düşük karbonhidratlı diyetlerin uzun vadede kişilerde neredeyse beş kilo artışa neden olabileceği belirtiliyor. Bu bulgu, düşük karbonhidratlı diyetlerin kilo alımı üzerindeki etkileri konusunda dikkat çekici bir açıklama sunuyor. Ancak, bireylerin kilo yönetimi konusunda geniş bir perspektiften değerlendirme yapmaları ve kişisel sağlık durumlarını göz önünde bulundurmaları önemli.

Yayınlanma:
Düşük Karbonhidratlı Diyetler Kilo Almanıza Sebep Oluyor!

Karbonhidrat kısıtlamasına dayalı diyetler yıllardır kilo verme yöntemi olarak popülerliğini koruyor. Ancak Harvard Üniversitesi'nden araştırmacıların yeni çalışması, düşük karbonhidratlı diyetlerin her zaman zayıflamaya yol açmadığını, hatta bazı durumlarda kilo alımına sebep olabileceğini ortaya koydu.

Düşük Karbonhidratlı Diyetlerin Etkileri ve Sonuçları

Daily Mail'in haberine göre, araştırmacılar 123.300'den fazla kişinin verilerini üç farklı sağlık veri tabanından incelediler. Katılımcılar beş çeşit düşük karbonhidratlı diyet uyguladı ve araştırmacılar, 20 yıl boyunca her dört yılda bir katılımcıların kilo kaybı ve vücut kitle indeksi (VKİ) değerlerini takip etti. Araştırma sonuçlarına göre, düşük karbonhidratlı bir diyet uygulayan kişiler, eğer hayvansal protein tüketimini azaltmazlarsa, önemli ölçüde kilo kaybetmedi ve bazı durumlarda kilo aldı. Özellikle sağlıksız karbonhidrat ve hayvansal protein tüketmeye devam eden kişiler çalışma süresince kilo aldı.

dusuk-karbonhidrat-diyet.jpeg

Katılımcıların dört yıllık bir süre içinde ortalama kilo alımı yaklaşık 1 kilo olurken, bazıları yaklaşık 2 kilo artış gösterdi. Bununla birlikte, bitki bazlı gıdalar ve tam tahıllı karbonhidratlar gibi sağlıklı seçenekleri içeren düşük karbonhidratlı diyetler uygulayanlar kilo verdiler ve kilolarını koruyabildiler.

Araştırmacılar tarafından "sağlıklı düşük karbonhidrat diyeti (HLCD)" olarak adlandırılan, mercimek, soya peyniri, yer fıstığı, nohut gibi bitki proteinleri ile balık, avokado ve yumurta gibi sağlıklı yağları içeren diyeti uygulayan katılımcılar, çalışma süresince en fazla kilo kaybını yaşadı. Bu bulgular, düşük karbonhidratlı diyetlerin etkinliğinin, içerdikleri gıda türlerine göre değişebileceğini gösteriyor.