Dövme Yaptırmak Büyük Sağlık Risklerini Beraberinde Getiriyor

Yeni bir araştırma, dövme yaptırmanın lenf kanseri riskini yüzde 21 artırabileceğini gösterdi. Bu nedenle dövme yaptırmak isteyenler artık daha dikkatli olmalı.

Yayınlanma:
Dövme Yaptırmak Büyük Sağlık Risklerini Beraberinde Getiriyor

Dövme ve Lenf Kanseri Arasındaki İlişki

Kalıcı dövme, gençler arasında ülkemizde de yaygın olarak yapılan bir uygulamadır. Ancak Lund Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, İsveç'te lenf kanseri tanısı konulan 20 ila 60 yaşlarındaki 11.905 kişinin verilerini inceleyerek, dövme yaptırmanın kanser riski üzerindeki etkisini araştırmışlardır.

Araştırmacılar, dövme yaptıran kişilerin lenf kanserine yakalanma riskinin, yaptırmayanlara göre %21 daha fazla olduğunu belirlemişlerdir. Bu durumun, dövme yapımında kullanılan mürekkebin içerdiği kanserojen kimyasallardan kaynaklandığını ifade eden araştırmacılar, bu kimyasalların cilt bariyerini delerek vücuda girdiğini ve kanser riskini artırdığını söylemişlerdir.

Dövmenin büyüklüğü ile kansere yakalanma arasında bir ilişki bulunmadığını vurgulayan araştırmacılar, herhangi bir boyuttaki dövmenin vücutta iltihaplanmaya yol açarak lenf kanseri riskini artırdığını belirtmişlerdir.