Çocuklar Neden Gece Terörü Yaşıyor?

İbrahim Öztura, çocuklarda uyku sağlığının önemini vurgulayarak, uyku süresi ve kalitesinin beyin ve vücut gelişimi için kritik olduğunu, uyku sırasında büyüme hormonu salgılandığını ve çocuklar için ideal uyku süresinin ortalama 7-8 saat olduğunu belirtti.

Yayınlanma:
Çocuklar Neden Gece Terörü Yaşıyor?

Türk Nöroloji Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Öztura, çocuklarda uyku sağlığının önemine dair değerli bilgiler paylaştı. Öztura, çocuklar için uyku kalitesinin ve süresinin kritik olduğunu vurgulayarak, "Uyku sırasında beyin ve vücut dinlenir ve gelişim süreci tamamlanır. 'Uyusun da büyüsün' deyimi, çocukların uykuda büyüme hormonu salgıladığı gerçeğine dayanır. Kaliteli ve düzenli uyku, çocuğun fiziksel ve bilişsel gelişimini olumlu yönde etkiler" dedi.

Çocukluk Çağı Uyku Sorunları

Öztura, çocukluk çağındaki uyku sorunlarına özellikle dikkat çekti. Uyku apnesi ve geniz eti gibi sorunlar olan çocukların, ameliyat sonrası daha kaliteli uyku düzeni kazandığını belirtti. Ayrıca, çocukluk çağında yaygın olarak görülen 'parasomnia' hastalığına değinerek, "Bu rahatsızlık, uykuda anormal davranış ve hareketlerin ortaya çıkmasıdır. İlkokul çağındaki çocuklarda yüzde 15 civarında görülürken, yetişkinlikte bu oran yüzde 4'e düşüyor. Parasomnia'nın ailesel bir yönü de var; bazen anne-baba da çocukken aynı durumu yaşamış olabilir. Bu hastalık, beyin gelişiminden kaynaklanan kısmi uyanmalarla ilişkilendiriliyor" şeklinde konuştu.

Uyku Süresinin Önemi

Öztura, herkesin uyku yapısının farklı olduğunu vurgulayarak, "Bazı insanlar zor uykuya dalarken bazıları çok derin uyur. Bu nedenle, 'normal' uyku tanımı kişiden kişiye değişir. Eğer uyku, kişiyi dinlenmiş ve zihinsel bedensel sağlıkta hissettiriyorsa, bu iyi bir uykudur. Özellikle stresli dönemlerde, uyumadan önce rahatlatıcı bir süreç öneriyoruz. Çocuk ve ergenlerde ise sağlıklı gelişim için ortalama 7-8 saat uyku önemlidir" diyerek uyku süresinin önemine dikkat çekti.