Bulaşık makinesinin mucidi kadın çıktı

Birçok insan bulaşık makinesinin Joseph Cochrane tarafından icat edildiğini düşünse de aslında bu mucit bir kadındı: Josephine Cochrane.

Yayınlanma:
Bulaşık makinesinin mucidi kadın çıktı

Josephine Cochran ve Bulaşık Makinesinin İcadı

Josephine Cochran, ilk pratik bulaşık makinesini icat eden ve Garis-Cochran Bulaşık Yıkama Şirketi'ni kurarak bu icadı üretip pazarlayan bir mucitti.

Josephine Cochrane, 8 Mart 1839'da Ohio'da doğdu ve 3 Ağustos 1913'te vefat etti. Zengin bir ailenin kızı olan Josephine, yüksek bir yaşam tarzı sürdürse de bulaşık yıkamayı sevmedi. Misafirlerin ardından yığınla bulaşıklarla uğraşmak Josephine'i bezdiriyordu ve bu soruna bir çözüm bulmaya kararlıydı.

1886 yılında Josephine, günümüzdeki bulaşık makinelerinden daha basit olan ilk bulaşık makinesini icat etti. Ahşap bir dolap ve su püskürten dönen kolları olan bu makine, 1893 yılında Chicago Dünya Fuarı'nda sergilendi ve büyük ilgi gördü.

Josephine Cochrane'un bulaşık makinesi, ev işlerini kolaylaştırarak ve zamandan tasarruf sağlayarak birçok kadının hayatını değiştirdi. Ayrıca bu icat, modern mutfağın gelişmesine de katkıda bulundu.

İlk bulaşık makinesinin fiyatı o dönem için oldukça yüksek olan 75 dolardı. Josephine Cochrane, icadı için patent alarak servet kazandı ve bulaşık makineleri 20. yüzyılın başlarında birçok evde ve restoranda yaygınlaştı.

Josephine Cochrane, bulaşık makinesinin mucidi olarak tarihe adını yazdıran bir mucit olarak kabul edilmektedir. Onun icadı, ev işlerini kolaylaştırarak ve zamandan tasarruf sağlayarak birçok kadının hayatını değiştirmiştir.