4 Bin Yıllık Kafatasındaki İzler, Kanser Tedavisine Yeni Yol Açabilir

Bilim insanları, 4 bin yıl öncesine ait bir kafatasında buldukları cerrahi izlerden Antik Mısırlıların kanserle mücadele etmeye çalıştığını düşünüyor.

Yayınlanma:
4 Bin Yıllık Kafatasındaki İzler, Kanser Tedavisine Yeni Yol Açabilir

İspanya'daki Santiago de Compostela Üniversitesi'nden paleopatologlar, kanserli dokuya sahip bu kafatası üzerinde incelemeler yaptı

Yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu mikroskopi ve radyolojik yöntemler kullanan araştırmacılar, kanserin kemikte nasıl yayıldığını ve Antik Mısırlı doktorların hastalığa nasıl müdahale ettiğini ortaya çıkarmaya çalıştı.

30 ila 35 yaşlarında bir erkeğe ait kafatasında yapılan incelemelerde, kemikteki lezyonu çevreleyen cerrahi kesik izleri bulundu. Keskin bir cisimle yapıldığı düşünülen bu izler, kanser tedavisi veya hastalığı anlamak için yapılan bir araştırma sırasında atılmış olabilir.

Ekip lideri Profesör Edgard Camaros, bu bulgunun Antik Mısır tıbbının kanserle başa çıkma veya onu keşfetme yöntemine dair eşsiz bir kanıt olduğunu söylüyor. Araştırmanın detayları Frontiers in Medicine dergisinde yayımlandı.

Bu bulgu, antik tıbbın ne kadar gelişmiş olduğunu ve günümüzde hala kullandığımız tedavi yöntemlerinin kökenlerinin ne kadar eskilere dayandığını gösteriyor.

Kaynak:AA