Yapay Zekâ ile Ölüm Tahmini

Danimarka Teknik Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, insanların yaşam süresini tahmin edebilen bir yapay zeka robotu geliştirildi. Araştırmacılar, bu robotun %79 oranında doğru tahminler yapabildiğini belirtiyor.

Yayınlanma:
Yapay Zekâ ile Ölüm Tahmini

Danimarka Teknik Üniversitesi'ndeki bilim insanları, insanların ömrünü tahmin edebilen bir yapay zeka robotu geliştirdiklerini duyurdu. Bu robot, insanların sağlık, eğitim ve meslek gibi çeşitli verilerini analiz ederek yaşam sürelerini tahmin ediyor. Geliştirilen bu "ölüm robotu"nun, şu ana kadar kullanılan sistemlerden çok daha yüksek bir doğruluk oranına sahip olduğu açıklandı.

Robotun Eğitimi ve Test Süreci

Yapay zekanın eğitimi için, 2008'den 2020'ye kadar olan altı milyon Danimarkalının verileri kullanıldı. Araştırmacılar, 35 ila 65 yaş arasında yarısı 2016 ile 2020 arasında vefat eden bir grup insanın 2008'den 2016'ya kadar olan verilerini sisteme yükleyerek, kimin 2020 yılına kadar hayatta kalacağını tahmin etmesini istediler. Bu süreçte, robotun yaptığı tahminlerin %78,8 oranında doğru olduğu belirtildi.

Yapay Zekanın Başarısı ve Potansiyel Kullanım Alanları

Robotun başarısı, daha önceki yapay zeka modellerinin ulaşamadığı bir seviyede. Nature Computational Science dergisinde yayınlanan çalışma, bu yapay zekanın tahminlerinin, sigorta şirketlerinin kullanımında olan ve %55,5 doğruluk oranına sahip "aktüeryal yaşam tablolarından" çok daha doğru olduğunu gösteriyor. Bu gelişme, sigorta ve sağlık sektörlerinde, bireylerin sağlık risklerini ve yaşam sürelerini daha doğru tahmin etmek için kullanılabilir potansiyele sahip.