AB, "Yapay Zeka Yasası" İçin İlk Adımı Attı

Avrupa Birliği, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu arasında yapılan müzakereler sonucunda, yapay zeka sistemlerinin düzenlenmesi için "Yapay Zeka Yasası" hazırlanıyor. Bu yasa, yapay zekanın güvenli, temel haklara saygılı ve risk temelli bir yaklaşımla kullanılmasını amaçlıyor.

Yayınlanma:
AB, "Yapay Zeka Yasası" İçin İlk Adımı Attı

AB Konseyi, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasındaki müzakereler neticesinde, yapay zeka kullanımını düzenleyecek kapsamlı bir "Yapay Zeka Yasası" hazırlama kararı aldı. Bu yasa, Avrupa ülkelerinde kullanılacak yapay zeka sistemlerinin güvenliğini, temel haklara ve Birlik değerlerine saygısını öngörüyor. Yapay zeka sistemleri, risklerine göre düzenlenecek ve yüksek risk taşıyan sistemlere katı kurallar getirilecek.

Yüksek Risk ve Yasaklar

Yapay zeka sistemlerinin kullanımı, risk seviyelerine göre değerlendirilecek. Yüksek risk taşıyan yapay zeka sistemleri için özel izinler ve kurallar uygulanacak. Ayrıca, bazı yapay zeka kullanımları, AB'de kabul edilemez risk olarak değerlendirilip yasaklanacak. Bunlar arasında bilişsel davranış manipülasyonu, yüz tanıma, duygu tanıma ve sosyal puanlama gibi uygulamalar yer alacak. Kolluk kuvvetlerinin yapay zeka kullanımı için özel durumlar ve istisnalar belirlenirken, bu sistemlerin suiistimaline karşı temel hakların korunması için özel mekanizmalar oluşturulacak.

AB Komisyonu bünyesinde "Yapay Zeka Ofisi" kurulacak ve bu ofis, gelişmiş yapay zeka modellerini denetleyecek, standartlar ve test uygulamaları geliştirecek. İhlallere yönelik para cezaları, şirket cirosunun belirli bir yüzdesi olarak hesaplanacak. Yasaklı yapay zeka uygulamalarının ihlali durumunda yüksek cezalar uygulanacak. Yasa, AB ülkeleri ve AP tarafından resmi onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek ve uygulamaya 2 yıl sonra başlanacak. Bu yeni düzenleme, Google'ın Gemini ve ChatGPT gibi yapay zeka teknolojilerini de kapsayacak.