Aile Destek Programı değişti: 169 bin kişi bu parayı alacak
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın başlattığı güncellenmiş doğum yardımı programı kapsamında ilk ödemeler Mayıs ayında hesaplara yatırılıyor. İlk çocuk için 5 bin TL, ikinci ve üçüncü çocuk içinse aylık destek sağlanacak. Programdan 169 bini aşkın aile faydalanacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, doğum yapan ailelere yönelik sunduğu nakit destek uygulamasında kapsamlı bir güncellemeye gitti. Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’ın kamuoyuyla paylaştığı yeni sistemde, çocuk sayısına göre değişen destek paketleriyle ailelerin ekonomik yükünün hafifletilmesi hedefleniyor. İlk ödemelerin 2025 yılı Mayıs ayında yapılacağı açıklanırken, 15 Mayıs 2015 sonrası doğum yapan tüm Türk vatandaşlarının bu kapsamda değerlendirileceği belirtildi.
Uygulama, Türkiye’deki doğurganlık oranının düşmesiyle birlikte aile kurumunun desteklenmesi amacıyla yürürlüğe konulan 2025 Aile Yılı eylem planı çerçevesinde şekillendirildi. Bakan Göktaş’ın verdiği bilgiye göre, yeni model, sadece tek seferlik ödemeleri değil, uzun süreli düzenli destekleri de içeriyor. Ailelere hem doğum anında hem de çocukların küçük yaşlarında destek sağlanarak yaşam koşullarının iyileştirilmesi planlanıyor.
YENİ SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Yeni sistemle birlikte doğum yardımı, çocuklu ailelerin ekonomik yükünü hafifletmeyi amaçlıyor.
Bakanlık tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, uygulama kapsamındaki destekler belirli tutarlarla ve farklı çocuk sayısına göre kategorize edildi.
Yeni doğum yardımı düzenlemesine göre, ilk çocuk için tek seferlik olmak üzere 5 bin TL destek ödemesi yapılacak
İkinci çocuk sahibi olan ailelere ise farklı bir destek modeli uygulanacak. Bu kapsamda, her ay 1.500 TL tutarında ödeme yapılması ve bu ödemelerin çocuğun 5 yaşına kadar devam etmesi planlanıyor. Ödemeler yalnızca annenin banka hesabına aktarılacak.
Üçüncü çocuk için belirlenen destek tutarı aylık 5 bin TL olarak belirlendi.
Doğum yardımı uygulamasına yönelik ilginin yoğun olduğu bildirildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre, şimdiye kadar toplam 169 bin 921 başvuru alındı. Başvuruların çoğunluğu İstanbul, Ankara ve Şanlıurfa gibi büyük şehirlerden yapıldı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, ilk ödemelerin Mayıs 2025 itibarıyla gerçekleştirileceğini açıkladı. Başvuru süreci halen devam ederken, sistemin işleyişi doğrultusunda hak sahiplerinin banka hesaplarına doğrudan aktarım yapılacağı bilgisi verildi.