Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Şenocak, fındıkta zirai don riskine karşı uyarıda bulundu
Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Cem Şenocak, zirai dona karşı tedbir olarak bahçelerde dumanlama yapılmasını önerdi. Fındık üreticilerini uyararak, muhtemel zararı azaltmanın ve hatta sıfırlamanın mümkün olduğunu belirtti. Fındığın ülke ekonomisine katkısını vurgulayarak, üreticilerin fedakarlık göstermesinin önemine dikkat çekti.
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Cem Şenocak, zirai dona karşı üreticilerin bahçelerinde dumanlama yaparak tedbir alabileceklerini belirtti.
Şenocak, yaptığı yazılı açıklamada, 11-12 Nisan gecesinde Ordu ve bölge için zirai don uyarısı verildiğini hatırlattı.
Bu durumun fındık için bir tehdit olduğunu aktaran Şenocak, şöyle konuştu:
"Ne acı tesadüftür ki on yıllık periyotlarla ürünümüze dair bu risk yaşanmaktadır. Yaşanmışlıklardan edindiğimiz tecrübelere dayanarak, zirai don tehdidinin en yoğunlaştığı saatlerde bahçelerimizde araba lastiği, saman gibi yoğun duman çıkartacak materyallerin yakılması, muhtemel zararı düşürmekte, hatta sıfırlayabilmektedir."
Şenocak, fındığın ülkeye döviz girdisi sağlayan 450 bin ailenin geçim ürünü olduğunun altını çizerek, "Aziz üreticilerimizin bu minval üzere hislerle bu gece bahçelerinde dumanlama yaparak fedakarlık göstermesi büyük önem arz etmektedir. Allah ürünümüzü, birliğimizi ve dirliğimizi korusun." değerlendirmesinde bulundu.
Haber Merkezi