Ukrayna, Dört Yeni Nükleer Reaktör İnşası İçin Hazırlıklara Başlıyor

Ukrayna Enerji Bakanı Herman Halushchenko'nun açıklamasına göre, ülke, Rusya işgali altındaki Zaporizhzhia Nükleer Santrali'nin kapasitesini telafi etmek amacıyla bu yıl içinde dört yeni nükleer reaktör inşasına başlayacak. Bu adım, ülkenin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayacak.

Yayınlanma:
Ukrayna, Dört Yeni Nükleer Reaktör İnşası İçin Hazırlıklara Başlıyor

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken Ukrayna Enerji Bakanı Herman Halushchenko yeni bir plandan bahsetti.

The Kyiv Independent'ta yer alan habere göre Bakan Halushchenko, dün Reuters'e verdiği demeçte Ukrayna'nın Rusya işgali altındaki Zaporizhzhia Nükleer Santralinin kapasitesini telafi etmek için bu yaz veya sonbaharda dört yeni nükleer reaktörün inşasına başlanmasının planlandığını söyledi.

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporizhzhya santrali, Mart 2022'deki işgalinden önce, Ukrayna'da nükleer enerjiden üretilen elektriğin yüzde 40'ından fazlasını üretiyordu. Bugün Ukrayna kontrolündeki bölgede bulunan üç nükleer santral, ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 55'ini karşılıyor.

Dört yeni nükleer reaktörün tamamı, Ukrayna'nın batısındaki şu anda iki üniteye sahip olan Khmelnytskyi Nükleer Santrali'nde inşa edilecek. İki yeni güç ünitesinde Ukrayna'nın Bulgaristan'dan ithal etmek istediği Rus yapımı ekipmanlar kullanılacak. Diğer ikisi Amerikan şirketi Westinghouse tarafından üretilen ekipmanlara dayanacak.

Khmelnytskyi tesisindeki üçüncü ve dördüncü reaktörlerin inşaatı 1980'lerde başladı ancak durduruldu. Bakan Halushchenko, Ukrayna'nın yakında reaktör basınçlı kapları teslim alması halinde, Sovyet döneminden kalma VVER-1000 ünitelerinden birinin iki buçuk yıl içinde hazır olabileceğini söyledi.

Buna paralel olarak, iki modern Western AP1000 ünitesinin barındırılması için hazırlık inşaat çalışmalarına başlanmalıdır. Ukrayna'nın parlamentodaki her yeni birime ilişkin mevzuatı da geçirmesi gerekecek.

ZAPORİZHZHYA İSTASYONUNUN BAĞLANTISI DEFALARCA KESİLDİ

Ukrayna'nın devlet nükleer enerji şirketi Energoatom ve Westinghouse, Aralık 2023'te Khmelnytskyi santralinin beşinci ünitesi için ekipman satın almak üzere bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma Ukrayna'ya 437,5 milyon dolara mal olacak.

Hükümet kararları ve Energoatom ile Westinghouse arasında imzalanan mutabakat anlaşmalarına göre Ukrayna, toplamda AP1000 teknolojisini kullanarak dokuz güç ünitesi inşa etmeyi planlıyor.

Geniş çaplı işgal boyunca, Rusya'nın ülkenin enerji altyapısına yönelik saldırıları nedeniyle, Rus işgali altındaki Zaporizhzhya istasyonunun Ukrayna elektrik şebekesiyle bağlantısı defalarca kesildi.

Ünitelerinden beşi yakın zamanda soğuk kapatma durumundayken, dördüncü ünite ise sahada nükleer güvenlik amacıyla ısıtma ve buharın yanı sıra Enerhodar şehrine ısıtma sağlamak için sıcak kapatma durumunda tutuldu.