Üç Ülkenin Terör Listesindeki Cihatçı Lider Türkiye'de

Kuveytli Hakem Al Mutairi, terör listelerinde yer almasına rağmen 25 Aralık'ta gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Mutairi'nin cihatçı örgütlere finansal destek sağladığı iddiaları ve Türkiye'deki faaliyetleri gündemde.

Yayınlanma:
Üç Ülkenin Terör Listesindeki Cihatçı Lider Türkiye'de

Kuveytli Hakem Al Mutairi, Suudi Arabistan, Mısır ve BAE'nin terör listesinde bulunuyor. 25 Aralık'ta gözaltına alınmasının ardından dün serbest bırakıldı. 2018'den beri İstanbul'da yaşayan Mutairi'nin geçmişi ve ilişkileri, terörle mücadele bağlamında önemli soru işaretleri taşıyor.

Tartışmalı İlişkiler ve Faaliyetler

Ersin Eroğlu'nun 10 Haber'deki haberine göre, Mutairi, Usame bin Ladin'in 2011 yılındaki ölümü sonrasında El Kaide liderini Batı'ya karşı cihadından dolayı tebrik eden bir bildiri yayınladı. Ayrıca Birleşmiş Milletler ve Amerika Birleşik Devletleri'nin yaptırım listesinde yer alan El Kaide finansörü Abdul Rahman bin Omair Al-Nuaimi ile ilişkisi bulunuyor. Mutairi, Al-Nuaimi'nin başkanlığını yaptığı Küresel Saldırganlığa Direnme Kampanyası'nın Mütevelli Heyeti üyesi olarak 2006 yılından bu yana görev yapıyor.

Mutairi'nin Suriye'deki cihatçı gruplardan El Nusra'ya finansal destek sağladığı iddia ediliyor. Kuveyt asıllı Hajjaj bin Fahd al Ajmi, Mutairi'nin Suriye'deki cihatçı gruplara yardım için kendisine 300 bin dolar verdiğini açıkladı. Ajmi, ABD ve BM Güvenlik Konseyi'nin yanı sıra Mısır, BAE ve Suudi Arabistan tarafından terörist olarak kabul ediliyor ve Interpol'ün arananlar listesinde yer alıyor.

Mutairi'nin Türkiye'de de etkili olduğu belirtiliyor. AKP'li Yasin Aktay'la birlikte Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'i ziyaret ettiği ve Necmettin Erbakan Üniversitesi başta olmak üzere birçok üniversitede konferanslar verdiği öğrenildi. Ortadoğu'daki selefi hareketlerin liderleri arasında sayılan Mutairi'nin sınırdışı edilip edilmeyeceği konusunda belirsizlik sürüyor. Bu durum, Türkiye'nin terörle mücadele politikaları ve uluslararası ilişkiler açısından önemli bir mesele olarak öne çıkıyor. Mutairi'nin serbest bırakılması ve Türkiye'deki faaliyetleri, hem ulusal güvenlik hem de uluslararası diplomatik ilişkiler açısından tartışmalara neden oluyor.