Tasarruf tedbirleri Resmi Gazete'de yayımlandı

Tasarruf tedbirleriyle ilgili düzenlemeleri içeren yeni bir kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun, tasarruf tedbirlerine uymayanların cezalandırılmasını öngörüyor.

Yayınlanma:
Tasarruf tedbirleri Resmi Gazete'de yayımlandı

Tasarruf Tedbirleri ve Diğer Düzenlemeleri İçeren Kanun Resmi Gazete’de Yayımlandı

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, tasarruf tedbirleri ile ilgili düzenlemeler içermektedir. Kanunda, tasarruf tedbirlerine aykırı iş ve işlemler yapanlara yaptırım uygulanmasının yanı sıra elektrikli otomobillerde ÖTV indirimi ve deprem bölgelerindeki belediyelerin genel bütçeden alacakları payın azalmasını engellemeye yönelik düzenlemeler bulunmaktadır. İşte kanunun detayları:

Deprem Bölgelerindeki Belediyelerin Genel Bütçeden Alacakları Payın Azalması Engellenecek

Kanuna göre, deprem bölgesinde nüfusu azalan belediyeler için genel bütçeden alınacak payda 2023 yılı nüfusu esas alınacak. Bu düzenleme, deprem sebebiyle nüfusu azalan belediyelerin genel bütçeden alacakları payın azalmasını engellemeyi amaçlamaktadır.

Hibrit Araçlara ÖTV Desteği

Kanun kapsamında, şarj edilebilen hibrit elektrikli araçlara yönelik ÖTV oranlarında değişiklik yapılarak teşvik uygulanacak. Özellikle 70 kilometrenin üzerinde menzile sahip hibrit araçlara ÖTV teşviki sağlanacak. ÖTV oranları araçların motor silindir hacmi ve ÖTV matrahı üzerinden belirlenecektir.

Üst Sınırlı Ödemeler ve Yatırım Teşvikleri

Kanun, görevler nedeniyle yapılacak ödemelerde üst sınır belirleme, yönetim ve denetim organlarında görev alan kamu görevlilerine ödeme yapılmasında kısıtlama getirme ve akaryakıt ikmali konusunda sınırlamalar içermektedir. Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile yatırımcılar arasında imzalanan yatırım sözleşmelerinin damga vergisinden istisna tutulması da düzenlenmiştir.

Akaryakıt İkmali Yapılan Yerlerde Sınırlamalar

Petrol Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, akaryakıt istasyonları dışında akaryakıt ikmali yapılacak yerlerde belirli şartlar getirilmiştir. Bu düzenleme 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Yukarıda belirtilen düzenlemeler, tasarruf tedbirlerinden tutun da deprem bölgelerindeki belediyelere kadar çeşitli konuları kapsamakta olup, 1 Ocak 2025 ve 1 Ağustos tarihleri itibariyle uygulanacaktır.