Suyu Verimsiz Kullanan Ceza, Verimli Kullanan Teşvik Alacak
Spot: İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele kapsamında, Su Yönetimi ve Verimliliği Çalışma Grubu'nun Tarım ve Orman Bakanlığı'na sunduğu öneriler hayata geçirilirse, su kullanımında yeni bir dönem başlayacak. Verimsiz kullanıma ceza gelirken, verimli kullananlar teşvik edilecek.
İklim değişikliğinin yol açtığı kuraklıkla mücadele kapsamında bir araya gelen Su Yönetimi ve Verimliliği Çalışma Grubu, Tarım ve Orman Bakanlığı'na önemli öneriler sundu. Bu önerilerin hayata geçirilmesi durumunda, suyu verimsiz kullananlara cezai yaptırımlar uygulanırken, su kaynaklarını etkin bir şekilde kullananlar ise teşviklerle desteklenecek.
Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, çalışma grubunun bakanlığa ilettiği başlıca öneriler şu şekilde:
VERİMLİ KULLANANA TEŞVİK, VERİMSİZ KULLANANA CEZA
Çalışma grubunun en dikkat çekici önerisi, su kullanımında adalet ve verimliliği sağlamaya yönelik. Buna göre, belirlenen kriterlere göre suyu tasarruflu ve etkin kullanan çiftçiler ve işletmeler çeşitli teşviklerden yararlanabilecek. Bu teşvikler arasında nakdi destekler, vergi indirimleri veya sulama sistemlerinin modernizasyonu için hibe gibi uygulamalar yer alabilir. Diğer yandan, suyu aşırı ve bilinçsiz tüketenler ise uyarılacak ve devamında para cezası gibi yaptırımlarla karşılaşabilecek.
SULAMA TEKNİKLERİNDE DEĞİŞİM
Grubun bir diğer önemli önerisi ise sulama tekniklerinin iyileştirilmesi ve modernizasyonuna yönelik. Damla sulama ve yağmurlama gibi su tasarrufu sağlayan yöntemlerin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Ayrıca, sulama birliklerinin daha etkin ve verimli çalışması için de düzenlemeler yapılması öneriliyor. Bu sayede, su kaynaklarının daha sürdürülebilir bir şekilde kullanılması ve tarımsal üretimde verimliliğin artırılması amaçlanıyor.
Haber Merkezi