Şirketler Deprem Bölgesinde Mahkeme Kararlarını Dinlemedi: Zemin Sıvılaşmasına Rağmen İş Makinaları Çalışıyor
Malatya'da, depremde yıkıma neden olan dere yataklarının yapılaşmaya açılmasına yönelik yürütmeyi durdurma kararına rağmen, inşaat çalışmaları sürüyor. Vatandaşlar, zemindeki sıvılaşma raporlarına rağmen iş makinelerinin çalışmasına tepki gösteriyor. Mahkeme kararına rağmen şirketlerin inşaata devam etmesi, bölgede yeni bir tartışma başlattı.
6 Şubat depremlerinin büyük yıkıma yol açtığı Malatya'da, dere yataklarının yapılaşmaya açılmasıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararına rağmen iş makinelerinin çalışmaya devam etmesi tepkilere neden oluyor. Vatandaşlar, bilirkişi raporlarının zemindeki sıvılaşmayı açıkça gösterdiğini belirtirken, inşaat çalışmalarının sürdürülmesine anlam veremiyor.
BirGün'ün haberine göre, Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Kurucaova Mahallesi'nde, konutların verimli tarım arazilerine, dere yatağına ve zemini riskli bölgelere inşa edilmesine karşı açılan davalarda idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ancak bölge sakinleri, şirketlerin mahkeme kararını hiçe sayarak faaliyetlerine devam ettiğini ifade ediyor.
YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ÇIKTI
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'nın Kurucaova Mahallesi'nde, deprem konutları için ayrılan alanların bir kısmının verimli tarım arazisi olması ve zeminin yetersiz bulunması üzerine vatandaşlar harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yapılan başvurulardan sonuç alınamaması üzerine, Malatya Valiliği'ne dava açıldı. Dava sürecinde yapılan bilirkişi incelemesinde, mühendisler tarafından zeminin sağlam olmadığı ve sıvılaşma riski taşıdığı tespit edildi.
Malatya 3. İdare Mahkemesi'nin 30 Mayıs'taki duruşmasında yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Mahkeme kararında, bilirkişi raporuna atıfta bulunularak, "Dava konusu yer seçim işleminin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların ortaya çıkabileceği anlaşıldığından, bu aşamada yürütmenin durdurulması için gereken koşulların oluştuğu sonucuna ulaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.
MAHALLE SAKİNLERİ TEPKİLİ
Mahalle sakinleri, mahkeme kararının bir kazanım olduğunu ancak şirketlerin kararı uygulamadığını vurguluyor. Mahalleli Hasan Aşkın, iş makinelerinin hala çalıştığını belirterek, "Mahkeme kararını tanımıyorlar. Durmaları gerekiyordu. Bilirkişi raporları ortada. Bu evlerde insanlar oturacak. Yapılacak binalar yeniden yıkılabilir. Bizim dünyamız burası, bu şekilde geleceğimizi çalıyorlar. Yetkililer gelsin ve durdursun. Bakana suç atıyorlar, o istiyor diyorlar. Dere yatağına, fay hattına yakın. Bu güven verir mi? Alternatif yerler de belli. Hukuksuzluğa göz yumulmasın" şeklinde konuştu.
Alanda yapılan mühendislik incelemeleri sonucunda hazırlanan bilirkişi raporunda da zeminin yetersiz olduğu açıkça belirtildi.
Haber Merkezi