Rusya'da Novatek'e Ait Akaryakıt İhracat Terminalinde Yangın: Faaliyetler Askıya Alındı

Rus enerji şirketi Novatek, Ukrayna tarafından düzenlenen iddia edilen drone saldırısı sonrası Ust-Luga akaryakıt terminalinde yangın çıkması üzerine Baltık Denizi'ndeki ihracat faaliyetlerini askıya aldı.

Yayınlanma:
Rusya'da Novatek'e Ait Akaryakıt İhracat Terminalinde Yangın: Faaliyetler Askıya Alındı

Rus enerji şirketi Novatek Ukrayna tarafından drone saldırısı düzenlendiğini ve saldırı sonrası Ust-Luga akaryakıt terminalinde yangın çıktığını iddia etti.

Reuters'ta yer alan habere göre, Finlandiya Körfezi'nde Rusya'nın St. Petersburg şehrinin yaklaşık 170 kilometre batısında yer alan dev Ust-Luga kompleksi, akaryakıt ürünlerinin uluslararası pazarlara gönderilmesi için kullanılıyor.

Şirket saldırı sonucu çıkan yangın nedeniyle Baltık Denizi'ndeki büyük bir akaryakıt ihracat terminalindeki faaliyetlerin askıya almak zorunda kaldığını söyledi. Şirket tarafından yapılan açıklamada, "Novatek-Ust-Luga'daki süreç durduruldu ve sonuçları ortadan kaldırmak için bir operasyonel merkez kuruldu. Hasar değerlendirmesi daha sonra yapılacak" ifadesi kullanıldı.

33.webp

Kesintinin ne kadar süreceği, kaç tankerin limanın dışında boşta kalması gerektiği ve bunun uluslararası enerji piyasaları üzerindeki zincirleme etkisinin ne olacağı henüz belli değil.

'RUS BİRLİKLERİNE DE BU LİMANDAN YAKIT TEDARİK EDİLİYOR'

Bölge yönetimi Telegram adlı mesajlaşma uygulamasından yaptığı açıklamada, çevredeki Leningrad bölgesindeki kritik altyapı tesislerinin yüksek alarma geçirildiğini, güvenlik birimlerine ve kolluk kuvvetlerine tespit edilen insansız hava araçlarını imha etme emri verildiğini söyledi.

Interfax-Ukrayna haber ajansı, adı açıklanmayan kaynaklara dayandırarak, yangının Ukrayna güvenlik servisleri tarafından yürütülen özel bir operasyonun sonucu olduğunu söyledi.

Bir kaynağın aktardığına göre, "Ust-Luga Petrol terminali düşman için önemli bir tesis. Yakıt burada rafine ediliyor ve Rus birliklerine tedarik ediliyor. Böyle bir terminale başarılı bir saldırı, yalnızca düşmana ekonomik zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda Rus ordusunun yakıt lojistiğini de önemli ölçüde karmaşık hale getiriyor" ifadelerine yer verildi.

Reuters, yangının Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracı saldırısından kaynaklandığını doğrulayamadı.

Leningrad Bölgesinin Valisi Alexander Drozdenko, Telegram adlı mesajlaşma uygulamasında Ust-Luga terminalinde herhangi bir can kaybı yaşanmadığını ve tüm işçilerin güvenli bir şekilde tahliye edildiğini söyledi.

Rus haber ajansları, iki depolama tankı ve bir pompa istasyonunun hasar gördüğünü ancak yangının kontrol altına alındığını bildirdi.