'Ramazan Tebriği' Krizi Sonuçlandı: Cem Köksal Beraat Etti

Eski Zorlu Holding CEO'su Bekir Cem Köksal, Vestel CEO'su Ergün Güler'e yönelik "Ramazan ayı kutlaması" yazışması sonrası yargılandığı davadan beraat etti. "Zincirleme şekilde inanç hürriyetini engelleme" suçlamasıyla yargılanan Köksal, Güler'e dostça uyarıda bulunduğunu belirtti. Güler de mahkemede Köksal ile abi-kardeş gibi çalıştıklarını ifade etti.

Yayınlanma:
'Ramazan Tebriği' Krizi Sonuçlandı: Cem Köksal Beraat Etti

Eski Zorlu Holding CEO'su Bekir Cem Köksal, Vestel CEO'su Ergün Güler ile arasında geçen "Ramazan ayı kutlaması" yazışmasının kamuoyuna yansıması üzerine gözaltına alınmış ve görevinden istifa etmişti. Köksal, yargılandığı davada beraat etti. Hakkında, "zincirleme şekilde inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" suçlamasıyla 5 yıl 3 aya kadar hapis cezası isteniyordu.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Olay, Vestel CEO'su Güler'in şirket çalışanlarına Ramazan ayını tebrik eden bir mesaj göndermesiyle başladı. Zorlu Holding CEO'su Cem Köksal ise bu mesaja, "Ergün, bizim kurumsal olarak kutlanacak günler listemizde Ramazan ayı yer almıyor. Dini günlerden Şeker ve Kurban bayramları yer alıyor. Bunlar dışındaki dini günleri kurumsal olarak kutlamamız doğru değil" şeklinde yanıt vermişti.

Bu yazışmanın basına sızmasıyla soruşturma başlatılmış, Köksal gözaltına alınmış ve istifa ettiği duyurulmuştu. Ardından Köksal hakkında dava açılmıştı.

DAVA SÜRECİ

İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada Köksal, suçlamaları reddederek, "Kimsenin inanç ve hürriyetini engellemeye yönelik bir eylemde bulunmadım. Konu tamamen kurum içi iletişim konusudur" dedi.

Köksal, mesajın sehven herkese gönderildiğini belirterek, "Kurumsal olarak her sene kutlamasını yapacağımız günlerin listelerini ve mesajın nasıl yazılacağını hazırlıyoruz. Bu mesajlar ilgili yöneticinin mailinden yayınlanıyor. Dikkat edilmesi gerek unsurlar yer alıyor. Hiçbir çalışanımızı dışarıda bırakmayacak şekilde bir mesaj hazırlanması çok önemli. Buna uyulmadığını teyit edince Ergün Bey'e dostça bir uyarı yapma gereği duydum. İddianamede belirtildiği gibi alt üst ilişkisinde değiliz. Ramazan ayının kutlanması değil kurumsal prosedürle alakalıdır" şeklinde savunma yaptı.

MAĞDUR CEO'DAN AÇIKLAMA

Mağdur sıfatıyla duruşmaya katılan Vestel CEO'su Ergün Güler ise, Cem Köksal ile 25 yıldır birlikte çalıştıklarını vurgulayarak, "Abi kardeş gibi çalıştık. Nitekim 25 yıl boyunca asla ne bana ne de kimseye karşı inanç, düşünce ve kanaat hürriyeti engelleme açısından eylemi olmamıştır. Şikayetçi değilim" dedi.

Duruşma savcısı, sanık Cem Köksal'ın cezalandırılmasını talep etti. Ancak mahkeme, Köksal'ın üzerine atılı suçtan kastı olmadığı gerekçesiyle beraatına karar verdi.

Haber Merkezi